vajDasági geneRáció

Létrehozva: 2015.02.08. 08:00
Módosítva: 2016.10.26. 13:14

127 doktoranduszt mutat be a Vajdasági generáció című kiadvány. A könyv célja, hogy rávilágítson a különböző tudomány- és művészeti ágakat képviselő doktoranduszok nehéz helyzetére. Fel kívánják hívni a közvélemény figyelmét arra, hogy a vajdasági fiatalok milyen magas szinten foglalkoznak a tudományokkal.

A legújabb fejlesztésű gyártósorok a mechatronika legújabb vívmányait használják. Gogolák László doktori értekezésében a vezeték nélküli irányítást kutatja az ipari környezetben. A mechatronika tanszak nemrég nyílt meg a szabadkai Műszaki Szakfőiskolán. „Minden egyes eszköz, amelyben akármilyen motor, vagy valamilyen számítógépes vezérlés található, az valamilyen szinten mechatronikai eszköznek tekinthető. A mechatronika az azért is jó, mert akár az iparban, akár valamilyen szoftverfejlesztésben meg tudják magukat találni a hallgatóink.”

A Vajdasági Magyar Doktoranduszok és Kutatók Szervezete egy olyan kiadványt ajánl a vajdasági tudományosság iránt érdeklődő nyilvánosság figyelmébe, amelyben a vajdasági magyar doktoranduszok mutatkoznak be. Novák Anikó, a Vajdasági Magyar Doktoranduszok és Kutatók Szervezetének elnöke: „Azzal szembesültünk, hogy akármerre megyünk, az idősebb generációtól azt halljuk, hogy nincsen utánpótlás. Mi pedig az láttuk, hogy igenis van. 200-250 fiatal tevékenykedik itt a környezetünkben, illetve külföldön is akik igen is ezt a tudományos utánpótlást alkothatják.”

A Vajdasági generáció című kötetben 127 fiatal kutató mutatkozik be, ír a doktori értekezésének témájáról illetve véleményezi a vajdasági tudományos életet. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke szerint fontos az, hogy a doktoranduszok tudjanak szülőföldjükön boldogulni. „Valamennyien arra kell odafigyelnünk, hogy ezek a fiatalok, ahogy a kötet előszavában is megfogalmazták, hogyan tudnának a felsőoktatásban elhelyezkedni, hogyan tudnának egy új szellemiséget, egy új világot, egy új gondolkodásmódot érvényesíteni.”

 

A kiadvány arra is szolgál, hogy a doktoranduszok megismerjék egymás munkáját és akár közös kutatásokat, határon átnyúló együttműködéseket hozzanak létre.

forrás

 

 

Van tudományos utánpótlás Vajdaságban – erre mutat rá a Vajdasági generáció című kiadvány, amelyet a Vajdasági Magyar Doktoranduszok és Kutatók Szervezete  készített. A kötetet Szabadkán, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar épületében mutatták be.

  

 

 forrás

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.