Tudományos konferencia, középpontban a motiváció kérdéseivel

Létrehozva: 2013.10.05. 08:00
Módosítva: 2016.10.25. 20:28

„Nem szeretek iskolába járni, mert nem érdekes”

Tudományos konferencia, középpontban a motiváció kérdéseivel

Motiváció-figyelem-fegyelem címmel szervezte meg hetedik nemzetközi tudományos konferenciáját a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar. Dr. Takács Márta megbízott dékán a részvevőket köszöntve elmondta, örül, hogy ilyen sokan kívánják bemutatni kutatási eredményeiket, ugyanis 74 szerzőtől 61 munka érkezett, a résztvevők pedig öt országból érkeztek. A motiváció témája ihlette meg leginkább az előadókat. Dr. Czékus Géza, a programbizottság elnöke ismertette, hogy tematikus szekciókat alakítottak ki, így egyik szekcióban például a tantárgyhoz kötött motivációról szóltak az előadások, a másikban például a pedagógusképzéshez kötődő motivációról. Ám a szekciónkénti foglalkozás előtt két plenáris előadást hallhattunk. Dr. Deszpot Gabriella arra kereste a választ, hogy van-e beváltható recept a tanulási motivációra? Előadása végén pedig megtudhattuk, hogy nincs, hiszen az általános iskolások és az egyetemisták számára más lehet a motiváló tényező. Beszélt arról, hogy nem könnyű kihozni a diákokat abból a helyzetből, hogy nem motiváltak, nem akarnak tanulni, a fő cél viszont az lenne, hogy a diákok a belső motiváltságig jussanak, tehát például ne a jegy miatt tanuljanak, hanem tudásvágyból, kíváncsiságból.

Hogy mit is gondolnak a diákok, arra Slavica Pavlović, Kristina Topić és Katarina Pinjuh felméréséből kaptunk választ. A motivációt a diákok szemszögéből közelítették meg. A megkérdezett diákok nagy része azt válaszolta, hogy nem szeret iskolába járni, mert nem érdekes, nem tudják elmondani a véleményüket, a tanárokkal nem lehet nyíltan beszélgetni, nem kérdezik meg tőlük, hogy hogy érzik magukat az iskolában, és a tanárok sokszor rossz jegyeket adnak, ha a diákok nem úgy viselkednek, ahogyan azt a tanár elvárja. Itt bizonyosodik be, hogy az osztályzat is lehet demotiváló tényező. A megkérdezett tanárok elmondták, szeretnének ugyan többet foglalkozni a gyerekkel, de túlterheltek, a tanterv nem flexibilis, túlzsúfolt és sok papírmunkát kell végezniük.

forrás

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.