Nyílt nap szombaton az MTTK-n

Létrehozva: 2015.03.06. 08:00
Módosítva: 2016.10.26. 13:20

 A szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar nyílt napján az érdeklődő diákok a felvételizésről is informálódhatnak


Szombaton 10 órától a középiskolások megismerkedhetnek a szabadkai MTTK tevékenységével, egyúttal pedig a felvételizési feltételekről is információkat kaphatnak. Nemrég dr. Lepeš Josip, a szabadkai MTTK megbízott dékánja és dr. Czékus Géza dékánhelyettes számolt be arról, hogy a kar ingyenes buszjáratot indít, így nemcsak a szabadkaiak, hanem Vajdasági más településein élő diákok is könnyebben eljuthatnak a karra. A nyílt napon az MTTK bemutatására kerül sor, a diákok megismerhetik a tanintézmény programját, megtudhatják, milyen körülmények várnak rájuk, kik az előadótanárok, továbbá informálódhatnak a Kar egyéb tevékenységeiről és persze a bejutási feltételekről is. Mint azt hallhattuk, egyik a négyéves középiskola befejezése.

Utána két szűrő van. Az alapképzésre iratkozást a képességvizsga és a felvételi vizsga előzi meg. A jelentkezőknek beszédkészségből, zenéből és testnevelésből kell képességvizsgát tenniük, amely beszélgetéseket és szolmizálást is magában foglal. A felvételi vizsga magyar nyelv és irodalomból, valamint általános tájékozottságból áll. A felvételi anyag a gimnázium négyosztályos tananyagára épül, az általános tájékozottsági teszt pedig harminc, a mindennapokkal kapcsolatos kérdést tartalmaz, akár az idei Oscar-díjas vagy a maratoni táv hossza is benne lehet, tehát bármi. Jelentkezéskor a jelölteknek orvosi igazolást kell felmutatniuk egészségi alkalmasságról.

A bejutáshoz száz pontot érhetnek el a jelöltek, a felvételi tesztre 30-30 pontot kaphatnak, a középiskolás átlagot kettővel szorozzák, ami legfeljebb 40 pontot tehet ki. A száz pont így állhat össze. Létezik alsó határ is, a két felvételi teszten minimum 14 pontot kell elérnie a vizsgázónak, és összesen minimum 51-et a száz pontból. A felvételi vizsga időpontja még nincs meghatározva, a minisztérium egységesen írja ki, várható időpontja július eleje. Amint megjelenik az Újvidéki Egyetem beiratkozására vonatkozó pályázat, az ezzel kapcsolatos információk az MTTK honlapján is megtalálhatók lesznek. A karral kapcsolatos információk a www.magister.uns.ac.rs honlapcímen, valamint a 024/624-401-es telefonszámon kaphatók.

A kar az idén is szervez felkészítő tanfolyamot a felvételi vizsgára, ezek öt szombaton zajlanak majd délelőtt, öt tantárgyból. A tanfolyam ára 5000 dinár. A felkészítőre magyar nyelvből március 21-én kerül sor, irodalomból 28-án, természettudományból és matematikából április 18-án, általános tájékozottságból 25-én, helyesírásból pedig május 9-én. Mindez befejeződik az érettségi előtt, úgyhogy az érettségire és diplomázásra is módjukban áll készülni a diákoknak.

A 2015/16-os tanévre az MTTK a következő szakokra vár hallgatókat. Alapképzés: okleveles tanító – összesen 35 hallgató (20+15), okleveles óvodapedagógus – összesen 20 (15+5). Mesterképzés: tanító mester – összesen 40 (25+15), óvodapedagógus mester – összesen 15 (10+5).

forrás

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.