Megkezdődött a pedagógusok Téli Egyeteme

Létrehozva: 2017.01.04. 08:00 Módosítva: 2017.01.10. 11:08

Bemutatták az MNT oktatási portálját

Megkezdődött a pedagógusok Téli Egyeteme

Petkovics Márta az MNT pedagógia honlapját népszerűsíti

Kezdetét vette a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar januári képzéssorozata. A Téli Egyetem keretében hat nap alatt négy településen tartanak képzéseket a pedagógusok részére. A Magyar Nemzeti Tanács támogatásával a kirándulási programban résztvevők ingyenesen vehetnek részt az akkreditált továbbképzésen.

A jelenlévőket Lepeš Josip, az MTTK megbízott dékánja köszöntötte a Téli Egyetem szerdai nyitórendezvényén. A dékán fontosnak nevezte az ilyen találkozásokat, hiszen – mind mondta – az oktatás egy dinamikusan fejlődő terület, és mivel a tankönyvek is 15-20 évente elévülnek, ezért időnként azok tartalmát is érdemes áttekinteni és kibővíteni. Hozzátette: meg kell állapítani azt is, hogyan valósulhat meg a tudományterületek fellendítése, ugyanis, ha az oktatás nem tud lépést tartani a társadalmi folyamatok változásaival, akkor idővel feleslegessé válhat.

Marsi István, az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Karának dékánja köszöntőjében kiemelte, hogy a tanárok őrizzék meg a nyitottságot, kíváncsiságot, ami egyetemi hallgató korukban jellemezte őket. Szabadkai kollégájához hasonlóan rámutatott arra, hogy a szakterületek nagy ütemben változnak, ha pedig ezzel lépést akar tartani a szakma, akkor a fiatalabbak felé kell fordulni és felkészíteni őket a rájuk váró kihívásokra, de nem engedhetik el azok kezét sem, akik már a pályán vannak.

Petkovics Márta, az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja a tanács nevében köszöntötte az egybegyűlteket és elmondta, hogy a két intézmény azért kezdett közös projekbe, mert felismerték a tényt, hogy segíteni, képezni kell az osztálytanítókat. A Téli Egyetem célja, hogy a közoktatást magasabb szintre emeljék, ugyanis az osztálytanítók az oktatási rendszer alappillérei – emelte ki a tanácstag.

A Vajdaság Ma portálnak nyilatkozva Petkovics Márta kifejtette, hogy a kezdeményezés alapja az MTTK és a MNT jövőbeli együttműködésének, mivel a kar rendelkezik azzal a szakmaisággal, ami a nemzeti tanács számára nagyon fontos, ezáltal az osztálytanítókat és pedagógusokat együtt képezi és neveli ki a két intézmény.

A tavalyi évben bonyolította le az MNT a támogatott vajdasági osztálykirándulásokat, most erre a képzésre azt a több mint 110 osztálytanítót hívták el, akik kísérőként részt vettek a programban. Az ő esetükben a képzés költségeit az MNT állja.

Petkovics Márta a képzésen jelenlévőknek bemutatta az MNT oktatási portálját, ahol összesen 2571 pedagógus regisztrált eddig, ebből több mint 500 osztálytanító. Hírportálunknak elmondta, a honlap elsődleges funkciója, hogy a kollégák itt értesülhetnek a pályázatokról, a kurzusokról, a versenyekről, illetve megtalálhatják a jogszabályokat is magyar nyelven. Az elképzelés az, hogy a projekt keretében a tanárok egymást is segítsék, mégpedig kisebb prezentációk, tanmenetek, tervek feltöltésével. Hozzátette, ebben sajnos az osztálytanítók a legkevésbé aktívak, ezért arra igyekezett őket buzdítani, hogy vegyék ki a részüket a munkából, ezzel ugyanis egymásnak tudnának segíteni.

forrás

A Téli Akadémia keretében a héten Szabadkán tartanak előadásokat, hétfőn Nagybecskereken, kedden Újvidéken, szerdán pedig Zentán folytatódik az oktatási programsorozat.

Címkék

Kapcsolódó galéria

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.