Magyar Nyelv, Irodalom és Kommunikáció Tanszék

Tanszékvezető: dr. Bene Annamária

Tanszékvezetők: dr. Silling István (2006-tól 2012-ig), dr. Hózsa Éva (2012-tól 2018-ig)
A tanszék tagjai:
dr. Bene Annamária, dr. Francišković Dragana, Gábrity Eszter, dr. Hegedűs Katalin, dr. Hózsa Éva, dr. Raffai Judit, dr. Samu János, dr. Vukov Raffai Éva, Zakinszky Toma Viktória
Nyugalmazott tanárok: dr. Bogner István, dr. Silling István.

Kapcsolatok, események, kutatási területek:

  • A tanszék együttműködik az újvidéki Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékkel (projektum, tudományos tanácskozás, a hallgatók esszéíró pályázata és szónokversenye, a tanulmányok ETO-besorolása), a budapesti ELTE Tanító- és Óvóképző Karával (országos mesemondó verseny, projektnap), a Pécsi Tudományegyetemmel (doktori képzés, előadás), a Szegedi Tudományegyetemmel (doktori képzés, szegedi vendégtanár, előadás), az eszéki Magyar Tanszékkel (szabadkai vendégtanár), a szabadkai Óvóképző Szakfőiskolával (előadás), a szabadkai kulturális intézményekkel (egyesek aktív szereplői a város kulturális életének) és gyakorlóiskolákkal, a Magyarságtudományi Társasággal, a Vajdasági Magyar Akadémiai Tanáccsal. Két kolléga a nemzetközi cserekapcsolatokkal foglalkozik.
  • A tanszék tagjai részt vesznek a szerkesztői munkában (Évkönyv folyóirat, a tudományos tanácskozások anyagának szerkesztése), rendszeresen publikálnak, lektorálnak, fordítanak, közreműködnek a kiadói és a recenzensi tevékenységben, a szakvizsgák realizálásában, a tanári továbbképzésben, a tudományos előadások megszervezésében, a műsorok szövegválogatásában, a hallgatók Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencián való szereplésének előkészítésében, a  versenyekre való felkészítésben (mesemondás, szónokversny, esszéírás, pályázatok), a kar középiskolai népszerűsítésében, az Arculat csoport és egyéb bizottságok munkájában, valamint jelentős mértékben hozzájárultak a Kommunikátor szak tantervének összeállításához. Jelenleg három műhely működik a tanszék keretében (film-, néprajztudomány és média), két nyelvészeti műhelyt is terveztek a tanárok. A tanszék oktatói  felvételi előkészítő tanfolyamokat tartanak (magyar nyelv, magyar irodalom, helyesírás, műveltség és tájékozottság), lebonyolítják a képességvizsgát (beszédkészség), összeállítják és javítják a felvételi teszteket. Ketten koordinálják a Kosztolányi Tehetséggondozó Gimnázium felvételi vizsgáját (magyar nyelv és irodalom).
  • Az oktatók a filológiai tudományokkal foglalkoznak: magyar nyelvészet és irodalomtudomány,  komparatisztika, folklorisztika, a szerb, angol és német nyelvészet és irodalom kutatása, illetve az említett területek módszertani kérdései.  A kutatásokhoz kapcsolódó kari és a karon megszervezett  eddigi konferenciák: Mese és kontextusai (nemzetközi kari tudományos konferencia 2014-ben), a Verbi Nyelvi Kutatóműhely nemzetközi tudományos tanácskozása (a karon tartották meg 2015-ben), „Testvérünk voltál és lettél apánk.” (Kosztolányi és József Attila,  a József Attila Társasággal közösen 2011-ben). A tanszék szerbiai szintű projektumának címe (évente kötet, rezümékötet és tanácskozás): A magyar nyelv a többnyelvű Vajdaságban. Az oktatók a tartományi projektumokban és számos nemzetközi tudományos tanácskozáson  közreműködnek, tiszteletdíjas oktatóként vagy vendégtanárként más egyetemeken és intézményekben is előadnak.
Fehér Viktor Fehér Viktor
Dátum: 2021.03.25. 09:29
Néprajz-kulturális antropológia, művelődéstörténet, etnicitás, identitás, emlékezet, posztjugoszláv kutatások
Bővebben...
Francišković Dragana Francišković Dragana
Dátum: 2016.11.04. 12:45
Szakterület: szerb és délszlav filológia
Bővebben...
Gábrity Eszter Gábrity Eszter
Dátum: 2016.11.04. 12:52
Szakterület: anglisztika, alkalmazott nyelvészet
Bővebben...
Vukov Raffai Éva Vukov Raffai Éva
Dátum: 2016.11.10. 13:27
Szakterület: nyelvészet és módszertan
Bővebben...
Zakinszky Toma Viktória Zakinszky Toma Viktória
Dátum: 2018.05.28. 11:38
média és kommunikáció, média és társadalom
Bővebben...
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.