Magyar Nyelv, Irodalom és Kommunikáció Tanszék

Tanszékvezető: dr. Bene Annamária

Tanszékvezetők: dr. Silling István (2006-tól 2012-ig), dr. Hózsa Éva (2012-tól 2018-ig)
A tanszék tagjai: Bács Ódry Ágnes, dr. Bene Annamária, dr. Francišković Dragana, Gábrity Eszter, dr. Hegedűs Katalin, dr. Hózsa Éva, dr. Raffai Judit, dr. Samu János, dr. Vukov Raffai Éva, Zakinszky Toma Viktória
Nyugalmazott tanárok: dr. Bogner István, dr. Silling István.

Kapcsolatok, események, kutatási területek:

  • A tanszék együttműködik az újvidéki Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékkel (projektum, tudományos tanácskozás, a hallgatók esszéíró pályázata és szónokversenye, a tanulmányok ETO-besorolása), a budapesti ELTE Tanító- és Óvóképző Karával (országos mesemondó verseny, projektnap), a Pécsi Tudományegyetemmel (doktori képzés, előadás), a Szegedi Tudományegyetemmel (doktori képzés, szegedi vendégtanár, előadás), az eszéki Magyar Tanszékkel (szabadkai vendégtanár), a szabadkai Óvóképző Szakfőiskolával (előadás), a szabadkai kulturális intézményekkel (egyesek aktív szereplői a város kulturális életének) és gyakorlóiskolákkal, a Magyarságtudományi Társasággal, a Vajdasági Magyar Akadémiai Tanáccsal. Két kolléga a nemzetközi cserekapcsolatokkal foglalkozik.
  • A tanszék tagjai részt vesznek a szerkesztői munkában (Évkönyv folyóirat, a tudományos tanácskozások anyagának szerkesztése), rendszeresen publikálnak, lektorálnak, fordítanak, közreműködnek a kiadói és a recenzensi tevékenységben, a szakvizsgák realizálásában, a tanári továbbképzésben, a tudományos előadások megszervezésében, a műsorok szövegválogatásában, a hallgatók Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencián való szereplésének előkészítésében, a  versenyekre való felkészítésben (mesemondás, szónokversny, esszéírás, pályázatok), a kar középiskolai népszerűsítésében, az Arculat csoport és egyéb bizottságok munkájában, valamint jelentős mértékben hozzájárultak a Kommunikátor szak tantervének összeállításához. Jelenleg három műhely működik a tanszék keretében (film-, néprajztudomány és média), két nyelvészeti műhelyt is terveztek a tanárok. A tanszék oktatói  felvételi előkészítő tanfolyamokat tartanak (magyar nyelv, magyar irodalom, helyesírás, műveltség és tájékozottság), lebonyolítják a képességvizsgát (beszédkészség), összeállítják és javítják a felvételi teszteket. Ketten koordinálják a Kosztolányi Tehetséggondozó Gimnázium felvételi vizsgáját (magyar nyelv és irodalom).
  • Az oktatók a filológiai tudományokkal foglalkoznak: magyar nyelvészet és irodalomtudomány,  komparatisztika, folklorisztika, a szerb, angol és német nyelvészet és irodalom kutatása, illetve az említett területek módszertani kérdései.  A kutatásokhoz kapcsolódó kari és a karon megszervezett  eddigi konferenciák: Mese és kontextusai (nemzetközi kari tudományos konferencia 2014-ben), a Verbi Nyelvi Kutatóműhely nemzetközi tudományos tanácskozása (a karon tartották meg 2015-ben), „Testvérünk voltál és lettél apánk.” (Kosztolányi és József Attila,  a József Attila Társasággal közösen 2011-ben). A tanszék szerbiai szintű projektumának címe (évente kötet, rezümékötet és tanácskozás): A magyar nyelv a többnyelvű Vajdaságban. Az oktatók a tartományi projektumokban és számos nemzetközi tudományos tanácskozáson  közreműködnek, tiszteletdíjas oktatóként vagy vendégtanárként más egyetemeken és intézményekben is előadnak.
Francišković Dragana Francišković Dragana
Dátum: 2016.11.04. 12:45
Szakterület: szerb és délszlav filológia
Bővebben...
Gábrity Eszter Gábrity Eszter
Dátum: 2016.11.04. 12:52
Szakterület: anglisztika, alkalmazott nyelvészet
Bővebben...

Az óra után a könyvtárban találkozunk!

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.