Korszerű oktatás kihívásai

Létrehozva: 2017.03.16. 11:27
Módosítva: 2022.09.23. 10:06

FELHÍVÁS

AZ ÚJVIDÉKI EGYETEM SZABADKAI MAGYAR TANNYELVŰ TANÍTÓKÉPZŐ KAR NEMZETKÖZI TUDOMÁNYOS KONFERENCIÁJÁRA

 

A konferencia időpontja: 2017. október  19–21.

A konferencia helyszíne: A Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar épülete, Szabadka, Strossmayer u. 11.

Az elmúlt tíz évben az oktatási tevékenység állandó minőségnövelése mellett a Kar folyamatosan a didaktikai-módszertani tudományok újra- és átgondolásán fáradozott. Ennek nyomán jött létre a nemzetközi tudományos konferenciák három sorozata:

  • a nemzetközi interdiszciplináris tudományos konferencia
  • a nemzetközi módszertani konferencia és
  • nemzetközi tudományos konferencia az IKT használatáról az oktatásban

Idén az a szándékunk, hogy egy egységes konferenciát szervezzünk, amelynek keretében különböző aspektusokból járnánk körül az alábbi témát:

 

A KORSZERŰ OKTATÁS KIHÍVÁSAI

Korszerű oktatás alatt értjük azokat a didaktikai és pedagógiai forgatókönyveket, amelyeket a net-nemzedék tanulói esetében alkalmaznak. Mennyire elégíti ki e kínálat e nemzedékeket? Mennyire tudják és mennyire hajlandók végighallgatni az olyan órát, amelyen jobbára csak ülnek, hallgatnak és nézelődnek? Immár csaknem négy évszázada, hogy megalapozták az osztály–tantárgy–óra rendszert. Vajon képes-e ennek a rendszernek a didaktikája kielégíteni a tanulók mai tanulási és életstílusát? Mit írt volna Comenius, ha tudomást szerzett volna a többszörös intelligencia és a kurrikulum-elméletekről, valamint a tanítók és diákok számára manapság hozzáférhető nyomtatott és digitális médiumok mennyiségéről és minőségéről?

Az említett tények több kérdést vetnek fel, és egyben kihívást is jelentenek a didaktikának, iskolapedagógiának és iskolai dokimológiának. Kezdetnek hasznosnak tűnik mind több olyan kérdést lejegyezni, amelyek a század elejétől jelentkező új tanulási és oktatási elméletekkel, az információs-kommunikációs forradalommal kapcsolatosan merülnek fel.

A téma átgondolásának három szekció adna teret, amelyek tulajdonképpen az eddigi konferenciasorozat tematikáinak felelnének meg, vagyis általános interdiszciplináris átgondolások, módszertani elmélkedések és megoldások a korszerű IKT-eszközök távlataiból a korszerű oktatás és iskola megvalósításában.

A konferencia nyitott jellegű, és azon oktatók és kutatók részvételére számítunk, akik az elmúlt évek során feldolgozott témáikkal és előadásaikkal kiemelkedő elkötelezettséget mutattak konferenciáink és intézményünk iránt.

Minden kedves résztvevőnek gyümölcsöző és sikeres munkát kívánok!

Szívélyes üdvözlettel,

                                              

A konferencia elnöke,

prof. dr. Josip Lepeš,

a Kar megbízott dékánja

 

 

A KORSZERŰ OKTATÁS KIHÍVÁSAI CÍMŰ NEMZETKÖZI TUDOMÁNYOS KONFERENCIA PROGRAMJA

 

Módszertani konferencia

2017. október 19. (csütörtök)

09.00 – 09.30 A módszertani konferencia résztvevőinek regisztrálása

09.45 – 10.00 Ünnepélyes megnyitó

10.00 – 10.30  Prof. dr. Nataša Branković plenáris előadása

10.30 – 13.30  Szekció-előadások

13.30 – 14.30 Ebéd

14.30 – 18.30 Szekció-előadások

19.00 Vacsora

 

IKT konferencia

2017. október 19. (csütörtök)

14.30 – 15.00 Az IKT konferencia résztvevőinek regisztrálása

15.00 – 15.15 Ünnepélyes megnyitó

15.15 – 15.45  Prof. dr. Vass Vilmos plenáris előadása

15.45 – 18.45  Szekció-előadások

19.30 Vacsora

 

2017. október 20. (péntek)

9.30 – 13.30 Szekció-előadások (IKT)

13.30 – 14.30 Ebéd

 

Interdiszciplináris konferencia

2017. október 20. (péntek)

09.00 – 09.30 Az interdiszciplináris konferencia résztvevőinek regisztrálása

09.45 – 10.00 Ünnepélyes megnyitó

10.00 – 10.30  Prof. dr. Milan Matijević plenáris előadása

10.30 – 13.30  Szekció-előadások

13.30 – 14.30 Ebéd

14.30 – 18.30 Szekció-előadások

19.00  Vacsora

 

2017. október 21. (szombat)

       10.00  Művelődési program

 

A KONFERENCIA RÉSZTVEVŐINEK BEJELENTKEZÉSE:

A konferencia résztvevőinek bejelentkezése elektronikus jelentkezési lap útján történik, amelyen a személyes adatokon kívül fel kell tüntetni a munka címét, annak rövid (500 leütésnél nem hosszabb) rezüméjét és 5 kulcsszavát a konferencia valamelyik nyelvén (szerbül, horvátul, magyarul) és angolul is. Az elektronikus jelentkezési lap kitöltése után a résztvevő automatikus visszajelzést (visszaigazolást) kap a bejelentkezésről.

Bejelentkezéskor a résztvevőnek szükséges feltüntetnie – már választott témájából adódóan –, hogy mely szekcióba jelentkezik, de ha ezt valamilyen oknál fogva elmulasztja, a konferencia szervezői fenntartják a jogot, hogy besorolják a megfelelő szekcióba.

JELENTKEZÉS

KOTIZÁCIÓ (RÉSZVÉTELI DÍJ):

A részvételi díj a konferencia résztvevőinek 50 euró (vagy annak dinár ellenértéke). Ezt az összeget a résztvevők 2017. július 1-jéig kötelesek befizetni.

Befizetéskor a kezelési költség a befizetőt terheli.

 

HATÁRIDŐK:

JELENTKEZÉS: 2017. május 1.

A MUNKÁK LEADÁSÁNAK HATÁRIDEJE: 2017. június 15.

 

A MUNKÁKAT AZ ALÁBBI FORMÁZÁSI SZABÁLYOK TISZTELETBEN TARTÁSÁVAL FOGADJUK:

Leírás

Amennyiben a szerzők nem tartják tiszteletben a közölt formázási szabályokat, munkáikat visszajuttatjuk javításra. A tanulmánykötetben csak azon szerzők munkáit közöljük, akik a konferencián megtartják előadásukat és befizetik a részvételi díj összegét.

 

A MUNKÁK ÉS A REZÜMÉK MEGJELENTETÉSE:

A konferencia egységes rezümékötetet jelentet meg nyomtatott formában (CIP, ISBN szám). A beérkezett tanulmányokat (recenzeálás után) PDF formátumban jelentetjük meg a Kar honlapján, a könyvkiadási, illetve könyvtárosi feltételek betartásával (CIP, ISBN, ETO/UDC), hogy a résztvevők besorolhassák tudományos produkciójukba.

 

KONFERENCIA RÉSZTVEVŐINEK ELHELYEZÉSE:

A konferencia szervezői segítenek megfelelő szabadkai szállodai elhelyezést keresni a résztvevőknek, akiknek a konferencia ideje alatt két ebédet és egy vacsorát biztosítanak. A konferencia színhelye a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar épülete, Strossmayer u. 11.

 

TÁJÉKOZTATÁS ÉS A KONFERENCIÁVAL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEK:

A Kar honlapján (www.magister.uns.ac.rs/conf) közzétett információk mellett az érdekeltek a konferenciával kapcsolatos bármely kérdésükkel fordulhatnak közvetlenül a szervezőkhöz is mttk.konf@gmail.com, tel.: +381 24 624 444

Kapcsolódó fájlok
Címkék
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.