Kommunikáció szakkal bővül az MTTK

Létrehozva: 2016.03.05. 08:00
Módosítva: 2016.11.03. 13:06

Nyílt napot tartottak a szabadkai tanítóképzőn

Kommunikáció szakkal bővül az MTTK

Nagy volt az érdeklődés a tanító- és óvodapedagógus, valamint kommunikáció szak iránt is

Új szakkal bővül a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar (MTTK) kínálata ‒ erről számolt be a felsőoktatási intézmény szombati nyílt napján a Kar dékánja, dr. Lepeš Josip. Ősszel így az okleveles tanítói és óvodapedagógus képzés mellett a média és kommunikáció iránt érdeklődőket is várja a magyar tannyelvű egyetem Szabadkán. Az új szakon összesen 15 helyet hirdettek meg, ebből 10-en az állami költségvetés terhére, 5-en pedig önköltségesen vehetnek részt a képzésen.

A médiatevékenység napjainkban rendkívül fontossá vált ‒ hangsúlyozta dr. Lepeš Josip kiemelve, hogy valamikor az arany uralta a világot, később a kőolaj, ma pedig már az információ jelenti a hatalmat, amely életünk minden tevékenységét meghatározza. A szakon olyan médiaszakembereket képeznek majd, akik hiteles információkat adnak át az olvasóknak, nézőknek és hallgatóknak, ezáltal hozzásegítve őket az önálló véleményformáláshoz ‒ fogalmazott üdvözlő beszédében az MTTK dékánja.

A jelenlegi kommunikációs folyamatok ‒ tekintve a tájékoztatást és a személyközi kommunikációt ‒ gyakran különböző médiaformátumokhoz vannak kötve, ilyen a televíziózás, rádiózás, újságolvasás és internetezés is. Ezért a hivatalos kommunikáció szak elnevezés helyett inkább médiaszakként emlegetjük az új képzési csomagot ‒ mondta Beke Ottó asszisztens tisztázva a szakról korábban megjelent sajtóinformációkat. A képzés abszolválásával a hallgatók kommunikátor oklevelet szereznek, az okleveles kommunikátorok pedig a legkülönbözőbb területeken helyezkedhetnek el, úgy a médiában, mint a kulturális és egyéb intézményekben. Jelenleg egyfajta kommunikációs forradalomban élünk ‒ mutatott rá Beke Ottó. Kiemelte: mindennapjaink kommunikációs folyamatai és a tájékozódás is alapjaiban változik meg ennek a kommunikációs forradalomnak a következtében a digitális technológiák és az internet térhódításának hatására. További fontos szempontként nevezte meg a Vajdaságra jellemző többnyelvűséget, valamint a világnyelvek ismeretét. Így a most megnyíló szakon is előtérbe kerül a hallgatók nyelvoktatása és az informatikai felkészítése, illetve a pedagógiai programhoz hasonlóan a kommunikáció szakos egyetemistáknak is megszervezik a gyakorlati szakképzést is. Az okleveles kommunikátorok az elektronikus és nyomtatott sajtónál is dolgozhatnak, újságíróként, tudósítóként, riporterként, televíziós és rádiós műsorszerkesztőként, webszerkesztőként helyezkedhetnek el, de reklámszakemberként, PR szakemberként, sajtószóvivőként és hírközlési cégeknél is vállalhatnak munkát ‒ sorolta a lehetőségeket Beke Ottó, az MTTK munkatársa.

Az MTTK-ra négyéves középiskolai érettségi vizsgával rendelkezők jelentkezését várják június közepétől. A tanító- és óvodapedagógus, valamint kommunikáció szakokra jelentkezőknek a sikeres felvételi vizsgát megelőzően alkalmassági vizsgát kell tenniük. A felvételi várható időpontja: július eleje. Bővebb információ a www.magister.uns.ac.rs címen, valamint az egyetem tanulmányi osztályán: Szabadka, Strossmayer utca 11., 024/624-401.

forrás

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.