Kapocs Könyvtári Csoport – Vajdaság, Szerbia

Létrehozva: 2017.01.19. 09:19
Módosítva: 2017.01.19. 09:20

201606_otagusip_vajdasag_1

A Kapocs Könyvtári Csoport tíz délvidéki könyvtár – az adai Szarvas Gábor Könyvtár, a csókai Közművelődési Központ Népkönyvtára, a Felsőhegyi Olvasókör, a kishegyesi Népkönyvtár, a magyarkanizsai József Attila Könyvtár, a topolyai Népkönyvtár, a szenttamási Népkönyvtár, az újvidéki Magyar Tanszék könyvtára, az Újvidéki Magyar Olvasókör és a zentai Thurzó Lajos Közművelődési Központ Városi Könyvtára – összefogásával jött létre 1999-ben.

A könyvtári csoport azt a feladatot vállalta, hogy ellássa a térségünkben működő magyar könyvtárak együttműködésének szervezését, hogy gondoskodjék a helyi könyvtárügyet építő szolgáltatások és képzések megszervezéséről, illetve egyéb könyvtári és közművelődési szolgáltatásról. Sikerült megalapoznia egy olyan információs-módszertani könyvtári központot, amelynek elsődleges feladata lett a délvidéki magyarság anyanyelvű információellátásának segítése és a közművelődési könyvtárak fejlesztése. A vajdasági magyar könyvtárosok körében olyan kedvező változásokat sikerült elindítania, amelyek az összefogás által segíthetnek megtalálni a legmegfelelőbb utat a kitűzött célok, a délvidéki magyar kultúra továbbfejlesztése, de különösen az olvasáskultúra fellendítése, a magyar nyelvű könyv hatékonyabb beszerzése és terjesztése, a magyar identitástudat őrzése, ápolása, a világ kultúrájának és az egyetemes magyar kultúrának a rendszerébe való szerves bekapcsolódás, valamint magyar közösségünk kulturális örökségének a megőrzése felé.

A Kapocs Könyvtári Csoport nemformális csoportosulásként működik, tevékenységének koordinálását a Thurzó Lajos Közművelődési Központ után 2005 óta a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet végzi, melynek könyvtára az intézmény küldetésével összhangban, az intézetben létrehozott dokumentációs központ részeként teljességre törekvően gyűjti a vajdasági magyar közösséghez kötődő könyveket, folyóiratokat és egyéb dokumentumokat. A Kapocs Könyvtári Csoport gondozásában jelent meg 1999 és 2006 között a Vajdasági Könyvtári Hírlevél, melyben a könyvtári, irodalmi, illetve művelődési élet hírei, szakcikkek, tanulmányok jelentek meg.

201606_otagusip_vajdasag_2   201606_otagusip_vajdasag_3

A VMMI épülete és könyvtára Zentán

A Kapocs Könyvtári Csoport igyekszik szorosabbra fűzni az együttműködést az anyaországi, illetve kárpát-medencei szakmai és művelődési intézményekkel. Kapcsolattartó szerepet tölt be a Szirén9 Integrált Könyvtári Rendszert használó vajdasági könyvtárak és Mohai Lajos rendszergazda között.

A csoport alaptevékenységei közé tartozik a Vajdasági Magyar Könyvtárosok Szakmai Találkozójának, valamint különböző tréningek, akkreditált továbbképzések szervezése, melyek igen népszerűek a tagság körében. Az utóbbi években a következő témákról volt szó: Irodalmi tájékoztatás, online irodalmi adatbázisok (előadók: Téchy Tünde, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár tájékoztatási osztályának vezetője, dr. Bartos Éva, a Könyvtári Intézet ny. igazgatója), Felkészülés a különböző felhasználói célcsoportok olvasásfejlesztésére (előadók: Péterfi Rita olvasásszociológus és Vidra Szabó Ferenc író, olvasáskutató, Könyvtári Intézet), Helyismereti-helytörténeti információk közzététele könyvtári honlapokon (előadó: Kégli Ferenc, az Országos Széchényi Könyvtár ny. osztályvezetője), Mesék és mesenovellák (Magyar népmesék, mesenovellák és a hagyományos mesemondás a könyvtárban) (előadók: mgr. Beszédes Valéria néprajzkutató, prof. dr. Hózsa Éva irodalomtörténész, a szabadkai székhelyű Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar tanszékvezető tanára, dr. Raffai Judit néprajzkutató, a szabadkai székhelyű Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar adjunktusa és Toldi István kupuszinai/bácskertesi mesefa), Esélyegyenlőség a könyvtári ellátásban (előadó: dr. Bartos Éva), Biblioterápia (előadók: dr. Bartos Éva és Horváth Judit pszichológus). A csoport tagjai rendszeresen vesznek részt az anyaországi szakmai programokon is.

201606_otagusip_vajdasag_4

Összeállították: a VMMI munkatársai

Posted in 6. számIV. évfolyam (2016)Ötágú síp

forrás

Címkék
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.