Jönnek a régió legtehetségesebb fúvósai

Létrehozva: 2017.02.22. 08:00
Módosítva: 2017.02.22. 13:01

Hamarosan megérkeznek Szabadkára a Femus nemzetközi fúvószenei fesztivál versenyzői és fellépői. Világraszóló koncertek és igazi csodagyerekek muzsikáját élvezhetjük a pénteken rajtoló zenei maratonon. A fiatal fuvolisták, klarinétosok és szaxofonosok számára a régióban egyedülálló bemutatkozási lehetőséget biztosít az Electe Egyesület, amely hetedszer szervezi meg komolyzenei versenyét az észak-bácskai városban.

A rendezvénysorozat ezúttal is két fő részből áll – mondja Görög Noémi művészeti igazgató. Az egyik a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon megrendezett nemzetközi fúvószenei verseny, amelyen fiatal tehetségek versenyeznek majd 6-tól 18 éves korig, öt korcsoportban, klarinét, fuvola és szaxofon kategóriában. A versenyre Magyarországról, Horvátországból, Macedóniából, Bosznia-Hercegovinából és Szerbiából egyaránt jelentkeztek, hiszen az idei szakzsűri is eminens művészekből és egyetemi tanárokból áll. Ők név szerint: Claudia Rossi fuvolaművésznő Olaszországból, Tadej Kenig klarinétművész Szlovéniából és Oskar Laznik szaxofonművész szintén Szlovéniából – mutatta be a bírákat a fesztivál szervezője.

A fesztivál másik része négy hangversenyből áll. Ezek mindegyikére a szabadkai Városháza dísztermében kerül sor 20 órai kezdettel.

A február 24-ei nyitóhangversenyen Tadej Kenig klarinétművész játszik. Őt Nataša Srdić Jahn kíséri zongorán. Kenig a ljubljanai Zeneakadémia oktatója, a Szlovén Nemzeti Színház szólistája, korunk egyik meghatározó klarinétművésze. Műsorán a romantika korától napjainkig szerepelnek darabok. Többek között Schumann, Rossini, Poulenc, Debussy és  Denisov művei. A hangversenyt minden szabadkai zeneszerető figyelmébe ajánlják, hiszen a művész virtuozitása, technikai felkészültsége és művészi értelmezésmódja is valódi különlegességnek számít.

Február 25-én Marija Pilipović horvát származású fuvolaművész lép fel. Ő jelenleg a Banja Luka-i filharmónia első fuvolistája és a helyi Művészeti Akadémia oktatója. Kortárs szláv zeneszerzők műveit játssza. Mindenképpen érdekességnek számít, hogy szólót játszik. A koncert elsősorban azokat fogja érdekelni, akik kifejezetten kedvelik a kortárs zenei alkotásokat, és érdeklődnek a ma született klasszikus zenei repertoár iránt.

A Femus fesztivál egyik legfontosabb napján a kategóriagyőztesek lépnek fel. Ők a legjobbak. A február 26-ai koncert a verseny utolsó része is egyben, ahol az aznap esti produkció alapján a zsűri kiválasztja a megmérettetés abszolút győztesét. Ez a hangverseny mindig különleges élményt jelent, hiszen alaposan felkészült tehetségek játszanak, fiatalos lendülettel. Hacsak egy estére is, de részesei szeretnének lenni egy ünnepi gálahangversenynek, akkor ez a koncert a legjobb választás.

A fesztivál ráadásnapján, február 27-én a Görög zongorakettős játszik. Kétzongorás és négykezes zenei darabok lesznek műsoron. Schubert, Dvořák, Vujić, Bartók és Ravel művei. Köztudott, hogy a díszteremben csak egy hangversenyzongora áll, erre az estére odaköltözik majd még egy, ami eleve különlegességnek számít.

A koncertekre szóló bérlet 300 dináros áron a Ravel cukrászdában vásárolható meg. Amennyiben pedig marad szabad hely a hangversenyen, a helyszínen minden este 200 dináros áron lesznek elérhetőek a belépők – tudtuk meg az egyesület keddi sajtótájékoztatóján.

A Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon megrendezésre kerülő verseny nyilvános, így péntektől hétfőig nyomon követhetjük a fesztivál részvevőinek játékát. Az esemény a szabadkai egyetemi kar számára is rendkívül fontos, hiszen a közösség kulturális életében meghatározó szerepet játszó komolyzenei rendezvény vendégművészei és szakzsűrije kimagasló művészekből és zeneművészeti szakemberekből áll – hangsúlyozta dr. Pintér Krekić Valéria nemzetközi együttműködési dékánhelyettes. A Femus nemzetközi fúvószenei fesztivál immáron két esztendeje nem csupán, mint kulturális elem van jelen a tanítóképző életében, de fontos színhelye a tapasztalatcserének és a hallgatók aktív szervezői részvétele mellett a felsőoktatási intézmény életének is – tette hozzá a dékánhelyettes asszony külön kiemelve az idei szakmai zsűri nemzetközi tekintélyét és szaktudását.

Érdemes nyomon követni a fesztivál komolyzenei nagykoncertjei mellett a fiatal tehetségek megmérettetését, hiszen várhatóan ebből a mezőnyből kerülnek ki a jövő fuvola-, klarinét- és szaxofonművészei, így ott lehetünk a később világhírűvé váló zenészek első sikereinél és talán éppen a kedvencünk nyeri el a Femus fesztivál nagydíját.

forrás

Címkék
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.