Időben kell felfedezni a tehetségeket!

Létrehozva: 2014.11.29. 08:00
Módosítva: 2016.10.25. 22:03

A magyar tudomány ünnepe alkalmából került sor pénteken szakmai tanácskozásra a tehetséggondozás témájában az MTTK-ban. Dr. Lepeš Josip, az MTTK megbízott dékánja megnyitóbeszédjében hangsúlyozta, hogy ez csupán egy előkészületi konferencia, célja pedig kezdeményezni és megerősíteni a kommunikációt a tehetséggondozás terén:

– Öt évvel ezelőtt megalakult Szabadkán egy tehetségpont-bizottság. A Majsai Úti Általános Iskolában akkor több oktatási intézmény – a tanítóképzővel az élen –, döntött úgy, hogy a jövőben Észak-Bácska területén együttműködnek a tehetséggondozás terén. Ennek folytatásaként több tehetségpont alakultak meg, több iskola is bekapcsolódott a folyamatba, és megalakult Szabadkán a tehetségsegítő tanács is. Úgy gondoltuk, most itt a pillanat, hogy az oktatási intézmények összefogjanak. Jól tudjuk ugyanis, hogy a közoktatásban mennyire fontos a tanulók számára sikerélményt biztosítani. Minden gyerekben tehetség lakozik, csak időben fel kell fedezni. Ebből jött az ötlet, hogy a tanítóképző, mint az oktatás egyik vezető intézménye, stratégiát dolgozzon ki a többi oktatási intézménnyel, hogyan tudnánk a jövőben tehetségazonosító és tehetségsegítő folyamatot létrehozni. Ez most egy ún. előkészítő konferencia, hogy jövő ilyenkorra már nagyobb tömeg előtt tudjunk beszámolni az eredményekről – hallottuk a dr. Lepeš Josiptól.

A konferencián beszámolót tartott a tanítóképző kar két előadója, dr. Námesztovszki Zsolt és dr. Vukov Raffai Éva, akik tevékenységükkel és munkájukkal a tehetséggondozás irányába fordultak, majd pedig Varjú Potrebity Tatjana, a magyarkanizsai Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ, De Negri Ibolya pedig a Vajdasági Tehetségsegítő Tanács tapasztalatairól számolt be a tehetséggondozás terén. A konferencián általános iskolák és két tehetséggondozó középiskola képviselői vettek részt, akik az intézményük tehetségápolás területén kifejtett tevékenységeiről szóltak.

– A következő fázis az iskoláskor előtti intézmények és a felsőoktatási intézmények bekapcsolása, de először az intézményünkben kell foglalkozni a tehetségfelismeréssel, tehetséggondozással. Választott tantárgyon belül felkészíteni a tanító- és óvópedagógusokat, hogy kompetensen foglalkozhassanak a tanulókkal. A mai és a következő megbeszéléseken elkészítjük a folyamat dinamikáját, hogy melyik iskolában milyen tehetségazonosító és tehetséggondozó tevékenységre kerülhet sor. Ez a tanácskozás ennek előkészülete – mondta dr. Lepeš Josip.

forrás

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.