Diplomaosztót tartottak az MTTK-n

Létrehozva: 2015.01.10. 08:00
Módosítva: 2016.10.25. 22:26

87 hallgató vehette át diplomáját szombaton a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon, Szabadkán. A tapasztalatok szerint a hosszú, többéves hallgatói munka után a kar friss diplomásainak többsége a tanügyben helyezkedik el.

A legnépszerűbb ballagási dallal, a Gaudeamus igiturral búcsúztak a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar hallgatói. A diplomaosztó ünnepségen két kisdiák népmesékkel szórakoztatta a tanító, óvodapedagógus és mesterszakot fejezett hallgatókat.

Nemes Aranka: „Én 15 éves korom óta, tulajdonképpen még gyerekként elkezdtem foglalkozni gyerekekkel, és így tudatosult bennem, hogy ez az én utam, hogy ez nekem való.”

Kovács Szintia: „Igen, mondhatni egy álom teljesült, hiszen már gyerekkorom óta szerettem volna tanító néni lenni. Valójában már szeptember óta lehetőségem nyílt tanítani. Csak helyettesítettem, de egy álmom vált valóra, és remélem, hogy ez az álom továbbra is tartani fog, és nemcsak mint álom, hanem mint valóság is.”

A tapasztalatok szerint az MTTK-n végzett hallgatók 90-95 százaléka rövid időn belül munkába áll, annak ellenére is, hogy a gyermekek száma egész Vajdaságban csökken.

„A diplomázók későbbi jövője érdekesen oszlik meg. Többségük tovább folytatta tanulmányait. Doktori iskolákba iratkoztak be Magyarországon, vagy pedig más intézményekben kaptak munkát, más intézményekbe helyezkedtek el. Jól tudjuk, hogy fogy a gyereklétszám, a demográfiai mutatók miatt, ezért valóban illuzórikus lenne elvárni, hogy minden hallgatónk az oktatási, vagy oktatás előtti intézményben helyezkedjen el, de a képzettségük, a műveltségük, a tudásuk őket mindenképpen feljogosítja arra, hogy a közélet bármely területén munkába álljanak. Ez meg is történik” – nyilatkozta Lepeš Josip megbízott dékán.

A karra minden évben 35 tanítót és 20 óvodapedagógust vesznek fel. A dékán elmondása szerint a szám talán soknak tűnhet, de fontos, hogy a sok fiatal diplomás tudásával gazdagítsa a közösséget.

forrás

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.