CEEPUS ismertető

Létrehozva: 2016.12.21. 11:16 Módosítva: 2024.04.10. 12:43

A CEEPUS (Central European Exchange Program for University Studies) egy bécsi székhelyű közép-európai csereprogram hallgatók és oktatók számára. A programban a következő országok vesznek részt: Albánia, Ausztria, Bulgária, Bosznia és Hercegovina, Csehország, Horvátország, Magyarország, Macedónia, Lengyelország, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Szerbia, Crna Gora és Moldávia. A program élén a Miniszteri Bizottság áll, míg a program koordinálását, értékelését, fejlesztését és előmozdítását a CEEPUS központi irodája (ún. Titkárság) végzi.

 2015 októberétől a szerbiai CEEPUS program új koordinátora a Tempus Alapítvány – Nemzeti CEEPUS Iroda lett.

 A program alapvető célja sokoldalú együttműködés megvalósítása akadémiai mobilitás által a közép- és dél-európai régióban, a program és hálózatok promotálása, különösen is a közös okleveleket, a régió megértésének és specifikus jellegzetességeinek előmozdítása, továbbá segítségnyújtás az európai felsőoktatási térség létrehozásához.

 A program lehetővé teszi a hallgatók és egyetemi oktatók mobilitását, továbbá nyelvtanfolyamokat és kirándulásokat. A program fontos sajátossága az egyetemi hálózatok, amelyek legkevesebb három egyetem együttműködésén alapulnak, azzal a feltétellel, hogy a három egyetem három különböző CEEPUS tagországból származik.

 Más programoktól eltérően nincs prioritási lista, és minden akadémiai terület elfogadható. Az egyetemi hálózatokat két számítógéppel segített lépés által választják ki, amelyekből az első nemzeti, a másik nemzetközi szinten történik. Ahhoz, hogy a program résztvevői számára elismerhetőek legyenek egyetemi tevékenységeik, arra van szükség, hogy azon egyetemek, amelyek közös hálózatban vannak, rendelkezzenek európai kreditátviteli rendszerrel és kompatibilis osztályozási rendszerrel. Szintén szükséges, hogy az adott egyetem meghatározott kurzusokat ajánljon angol, német vagy francia nyelven. Az ösztöndíjakra angol nyelvtudással bíró hallgatók és oktatók jelentkezhetnek Szerbia összes állami egyeteméről szakiránytól függetlenül.

 A Szerb Köztársaság a CEEPUS II program időszakára, amely 2005. szeptember 1-től 2010. január 1-ig tartott, egy akadémiai évre 100 hónapra szóló ösztöndíjat kapott.

 A program keretén belül nincs pénzügyi transzfer. Minden tagország saját maga finanszírozza a fogadott hallgatókat és oktatókat. Az ösztöndíj összegét az adott tagország gazdasági standardja alapján határozzák meg.

 A CEEPUS III program 2011. május 1-jén lépett életbe, és a következő hét évig fog tartani, amikor is automatikusan meghosszabbításra kerül még hét évre.

 Az ösztöndíj összege az akadémiai 2015/2016-os évre, amelyet a Szerb Köztársaságba jövő hallgatóknak és oktatóknak fizetnek ki:

• 40.000 RSD havi összeg hallgatók számára,

• 50.000 RSD havi összeg oktatók számára.

 Bővebb információk: http://www.ceepus.info/

 

Címkék
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.