Az épület története

Írta: Ninkov K. Olga Létrehozva: 2016.08.22. 11:58 Módosítva: 2022.12.07. 13:39

„Az épület, amely eredetileg a Népbank Takarékpénztára volt, és amelyet a szabadkaiak Sárgaház néven ismernek, Macskovits Titusz (Szabadka, 1851 – Szabadka, 1919) szabadkai építész tervei alapján készült eklektikus stílusban, az itáliai reneszánsz elemeivel. Az építési munkálatok 1880-tól 1883-ig tartottak. A főhomlokzat igényességét és reprezentációját növelik a központi ablak felett látható különálló szobrok, illetve a díszes korinthoszi oszlopfők. Az első emelet magasságában párosával látható plasztikus figurák attribútumokat tartanak, így láthatjuk Justitiát, Andromédát, Merkúrt, továbbá a költészet és a szobrászat múzsáit, valamint Zeuszt és Démétért. A főbejárat feletti ablakot két női alak díszíti, az egyik rokkát, a másik pénztárt tart a kezében, köztük pedig egy méhkas látható, amely a szorgalom és a takarékosság szimbóluma. A lépcsőházban látható ornamentális reneszánsz vitrázsokat Kratzmann Ede (Prága, 1847 – Bécs, 1922) készítette 1880/81-ben. Ezek a színes üvegablakok a városban látható legkorábbi példái e művészeti ágnak. 1941 és 1945 között a különleges rendőrség székhelye, továbbá a börtön és a vesztőhely volt az épületben. Azóta új szerepet kapott, és így 2006-tól a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar székhelye lett. Az épület nagy jelentőségű, védett műemlék.” (Ninkov K. Olga)

Forrás: Ninkov K. Olga: Takarékpénztár és Népbank épülete – Sárgaház. Szabadkai Városi Múzeum: Szabadka, 2013. http://www.kulturput.rs/?page_id=616&lang=hu

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.