A Kar története

Létrehozva: 2016.08.22. 12:28
Módosítva: 2023.10.10. 13:20


Sajtóanyagok | Galéria | Események

A szabadkai tanítóképzés történetének gazdag hagyománya van, amely a 18. század végéig nyúlik vissza. A Mária Terézia által kiadott Ratio Educationis alapján 1777-ben indult meg a tanítóképzés, amely akkortájt még csak tanítói tanfolyamokból állt. Később, a 19. században, az újabb mérföldkövet a kiegyezés (1867) jelentette, ugyanis azt követően az Eötvös-féle Népoktatási törvény már korszerű tanítóképzést látott elő, s állami tanítóképzők felállítását. Akkortájt (a budai tanítóképző mellett) a második Szabadkán nyílt meg, 1871-ben. Ezt az évet tekintjük a korszerű tanítóképzés és egyben a tanítóképzés kezdetének. Jogi értelemben 1871. május 14-én alapozták meg, amikor a Vallási és Közoktatási Minisztérium 10 940-es számú rendeletében hivatalosan is tájékoztatta Szabadka város vezetőségét, hogy az országgyűlés határozata alapján öt tanítóképzőt fognak felállítani, ebből egyet Szabadkán. A szabadkai Tanítóképző egy mára már lebontott, bérelt épületben, az egykori Gombkötő utca 83-as (a mai Petar Drapišin) szám alatt 1871. november 25-én nyitotta meg kapuit. Az intézmény megnyitásakor a diákok többsége Szabadkáról és környékéről, illetve az egykori Bács-Bodrog vármegyéből származott, idővel azonban a Monarchia egész területéről érkeztek ide diákok. Oktatásuk költségeit az állam és a szülők közösen állták.

Ilyen előzmények után a tanítóképzésnek a 20. században is gazdag, figyelmet érdemlő fejlődésvonulata volt, s a 21. század elején, pontosabban 2006-ban, új körülmények közepette, új, fontos fejezet vette kezdetét: szabadkai székhellyel, az Újvidéki Egyetem 14. karaként, megalakult a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar. Ennek is hosszú és szövevényes a története: valamivel korábban, sok viszontagság árán, beindult egy magyar tagozat a Zombori Tanítóképző Karon, pár évre rá egy kihelyezett magyar Tagozat Szabadkán. Végül 2006. január 31-én megalakult az MTTK, s első dékánját 2006. július 6-án nevezték ki, Káich Katalin professzor asszony személyében. Eleinte meg kellett birkózni a kezdeti nehézségekkel: épületfelújítással, infrastrukturális problémákkal, káderügyekkel, felszerelésbeszerzéssel stb. A Sárga ház felújítását a város vállalta, míg a felszerelését szerbiai és magyarországi pénzelésből oldották meg. Az okleveles óvó- és tanító-alapképzés mellett a 2007/2008. tanévtől beindult a mesterképzés is.

Az intézmény immár egy évtizede a tanító- és óvodapedagógus-képzések rendszerével rendkívül fontos szerepet tölt be nemcsak Szabadka, hanem Vajdaság felsőoktatási térképén is. Ma a vajdasági magyar humán tudósok és értelmiségiek kinevelésének otthona.

Jubiláris ünnepség 2016 (YouTube lista)

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.