Világformáló erő - vajdasági magyar tudományosság

Létrehozva: 2016.12.11. 08:00

Világformáló erő – vajdasági magyar tudományosság

Tudomány és erő címmel szervezte meg idei tudományos tanácskozását a Vajdasági Magyar Akadémiai Tanács (VMAT) szombaton a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon. A konferenciára vajdasági magyar kutatók és doktoranduszok jelentkezhettek, s az érdeklődés a korábbi évekhez hasonlóan alakult, hiszen 54 kutatási téma összefoglalója érkezett be. A résztvevőket dr. Lendák Imre, a VMAT új elnöke, Kocsis Károly akadémikus, a Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság elnöke és dr. Lepeš Josip, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar megbízott dékánja köszöntötte.

A 2016-os tudóstalálkozó három plenáris előadással vette kezdetét. Dr. Beretka Katinka egyetemi docens Kutatóintézet a vajdasági magyar tudományosság szolgálatában – jogi dilemmák címmel egy vajdasági magyar kutatóintézet megalapításának jogi kérdéseit ismertette. Dr. Mester Gyula, az Óbudai Egyetem tanára tudománymetriai témákat vetett fel Délvidéki magyar kutatók tudományos teljesítménye című előadásában. Dr. Hajdú Zoltán, a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdasági- és Regionális Tudományi Kutatóközpontja tudományos tanácsadója Államhatárok és változások Közép-Európában a kétpólusú világ összeomlása után címmel értekezett.

A plenáris előadások után négy szekcióban (humán tudományok–művészetek, társadalomtudományok, természettudományok, műszaki tudományok) folyt a munka a délelőtt és a délután folyamán. A rezümék és dolgozatok gyűjteménye a VMAT digitális kiadványaként fog napvilágot látni.

A konferencia értékelését és lezárását követően a résztvevők kerekasztal-megbeszélést tartottak a vajdasági magyar tudományosság és felsőoktatás aktuális kérdéseiről, folytatva a 15. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia tudományos kerekasztalán megkezdett diskurzust. A jelenlevők a 15. VMTDK kerekasztalának Zárónyilatkozatából indultak ki és egyetértettek abban, hogy a legtöbb felmerülő problémára az önálló vajdasági magyar állami egyetem jelenthetne megoldást – szemben a magyarországi egyetemek kihelyezett tagozatait beharangozó tervvel. A politikum éppen csak a felsőoktatásban dolgozó magyar oktatókkal, intézményvezetőkkel nem folytat konzultációt, illetve megkerüli azok véleményét. A szakma képviselői ennek dacára kötelességüknek tekintik, hogy méltó módon végezzék dolgukat hivatásuk és felvállalt közösségi szerepük szellemében. A kerekasztalon részt vevő egyetemi tanárok és kutatók megegyeztek abban, hogy záros határidőn belül elkészítik a vajdasági magyar tudományos közösség naprakész adatbázisát, valamint felállítottak egy 13 főből álló munkacsoportot, amely kidolgozza az egyetem megalapításának és akkreditációjának akciótervét.

forrás

Címkék
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.