Tíz év képzőművészeti alkotásai a szabadkai tanítóképző karon

Létrehozva: 2016.11.24. 08:00 Módosítva: 2017.01.10. 12:25

Ninkov Kovačev Olga: Az egyetem lelkét tükrözi a kiállítás

Tíz év képzőművészeti alkotásai a szabadkai tanítóképző karon

Az épület szinte minden folyosója megtelt a hallgatók munkáival – mutatja Torok Melinda a tárlatmegnyitón

 

Az Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kara idén ünnepli fennállásának tízedik évfordulóját. A jubileum alkalmat adott az óvodapedagógus és tanító hallgatók képzőművészeti alkotásaiból álló retrospektív tárlat bemutatására. Torok Melinda festőművésznek, a kar egyetemi adjunktusának és hallgatóinak kiállítása csütörtökön nyílt meg az MTTK épületében.

A képzőművészet nagyon fontos eleme az oktatásnak – állítja Ninkov Kovačev Olga művészettörténész –, nevelni, örömöt szerezni és tanulni is lehet az alkotásokon keresztül már egészen kisgyermekkortól. Idősebb korban talán már kikopik az a fajta felszabadultság az emberből, ami a fiataloknál és a gyerekeknél még megvan – teszi hozzá a kiállítás méltatója. Torok Melinda, a kar képzőművészeti oktatója, aki emellett festőművész is, az MTTK tízéves fennállása óta olyan alkotói közeget, hangulatot, olyan munkatempót és komoly képzőművészeti hozzáállást gyökereztetett meg az egyetemen, aminek az eredménye jól látható a mostani kiállításon – emeli ki a művészettörténész.

Részben a művész, Torok Melinda 2011 és 2016 között készült akvarelljeit láthatjuk, nagyobb részben pedig a hallgatók munkáinak válogatását kapjuk a különböző technikákat felvonultató tárlaton, ami az egyetem lelkét is tükrözi – összegzi a kiállítás anyagát Ninkov Kovačev Olga, aki a megnyitó alkalmából reményének adott hangot, hogy a leendő pedagógusok magukkal viszik a pályán az itt megtanultakat, és átadják az alkotás örömét a majdani tanítványaiknak is.

Torok Melinda elmondta, hogy évek óta gyűlik a kiállítás anyaga a képzőművészeti gyakorlati órák eredményeként, most a legjobbak kerültek ki az épület falaira. Vannak olyan hallgatók, akik nem tartották magukat tehetségesnek, de az alkotás folyamatában sikerült kibontakoztatniuk a tehetségüket, mondja a képzőművész, aki azt vallja, hogy a képzőművészeti tehetség és a kreativitás egyaránt fejleszthető, a kérdés az, hogy gátolják-e vagy felszabadítják a velünk született adottságokat. A képzőművészeti oktató bevallása szerint óriási örömöt okoz számára, amikor azt látja, hogy a kurzus elején még saját magukban sem bízó hallgatók a végére kiforrott és magabiztos alkotásokat hoznak létre. Torok Melinda a képzőművészet oktatásának kulcsát abban látja, hogy hagyjuk a gyermekeket az alkotásokon keresztül kifejezésre jutni, ne a pedagógus vagy a szülő rajzoljon helyettük, és ne is találja ki helyettük azt, hogy mit akarnak ábrázolni, mi legyen az elkészült mű címe.

A kiállításon a közönség előtt készült Hommage à Frida Kahlo című nagy méterű alkotást is láthatja a közönség, továbbá azt a videofelvételt, amelyet az alkotási folyamatról készített az MTTK.

forrás

Címkék
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.