Társadalom- és Humántudományi Tanszék

Tanszékvezető: dr. Németh Ferenc egy. rendkívüli tanár

Korábbi tanszékvezetők: dr. Ivanović Josip (2006-tól 2015-ig), dr. Pintér Krekić Valéria (2015-tól 2016-ig)
A tanszék tagjai: dr. Beke Ottó, dr. Dévavári Zoltán, dr. Grabovac Beáta, dr. Ivanović Josip, Kovács Elvira mgr., Major Lenke, dr. Námesztovszki Zsolt, dr. Németh Ferenc, dr. Pintér Krekić Valéria, dr. Raffai Judit.
Külső munkatársak: dr. Bertók Rózsa, dr. Démuth Ágnes, dr. Gábrity Molnár Irén, dr. Vučinić Vesna.
Nyugalmazott tanárok: dr. Káich Katalin professor emeritus.

Kapcsolatok, események, kutatási területek:

  • A tanszék együttműködik az Újvidéki Egyetem számos karának tanszékével. Köztársasági, illetve vajdasági projektumokban vesz részt; tudományos tanácskozásokat, doktori képzéseket szervez; vendégtanárok, előadások aktív szereplői az ott dolgozó tanárok. Szoros kapcsolat alakult ki a budapesti ELTE Tanító- és Óvóképző Karával, a Szegedi Tudományegyetemmel (doktori képzés, szegedi vendégtanár, előadás), a Pécsi Tudományegyetemmel (doktori képzés, előadás), az eszéki Pedagógiai Karral (vendégtanár), a zágrábi Tanítóképzővel és nem utolsósorban a belgrádi Tanítóképzővel (doktori képzés, előadás). A tanszék tagjai számos kapcsolatot teremtettek a régióban a tudományos tanácskozások során (plenáris előadókként, résztvevőként).
  • A tanszék tagjai több ízben szerveztek nemzetközi tudományos konferenciát, a Programbizottság tagjai részt vesznek a kiadói, szerkesztési és recenzensi tevékenységben, rendszeresen publikálnak, számos szakdolgozat, illetve diplomamunka mentorai, előadást tartanak jeles történelmi megemlékezésekkor, részt vesznek a tanári továbbképzésen, szakvizsgák lebonyolításában, a hallgatók Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencián való szereplésének előkészítésében és értékelésében, a magyarországi Országos Tudományos Diákköri Konferencián zsűritagok, hozzájárulnak a kar középiskolai népszerűsítésében, néhány tanulmányi kirándulást szerveztek a hallgatók részére. A tanszék tagjai különböző funkciókat töltenek be a Karon és az Újvidéki Egyetemen, és egyéb bizottságok munkájában is szerepet vállalnak. Jelentős mértékben hozzájárultak a kar minőség-ellenőrzési és akkreditációs anyagának összeállításához, illetve az új szak beindításához. A tanszék keretében négy műhely működik.
  • A tanszék oktatói a humán és társadalmi tudományokon belül pedagógiai, pszichológiai, gyógypedagógiai, szociológiai, filozófiai, történelmi és interdiszciplináris tudományokkal foglalkoznak. A kar alaptevékenysége a humán és társadalmi tudományok, így a kari nemzetközi tudományos konferenciák többsége a pedagógiai-didaktikai kutatási területet öleli fel, ahol oktatóink rendszeresen részt vesznek kutatásaikkal. A tanszék a Pedagógiai Tanszékkel karöltve köztársasági projekten dolgozik, melynek címe: Szerbia oktatási rendszerének minősége az európai távlatok függvényében (SzORMETF, 179010. számú projektum – Kvalitet obrazovnog sistema Srbije u evropskoj perspektivi [KOSSEP] br. 179010), valamint egy vajdasági projekten a zombori Pedagógiai Karral, amelynek címe: Integrált oktatás és a tanítók szakmai továbbképzése (Povezivanje nastavnih predmeta i stručno usavršavanje učitelja, br. 114-451-2097/2011). Az oktatók számos nemzetközi tudományos tanácskozáson vesznek részt, tiszteletdíjas oktatóként vagy vendégtanárként más egyetemeken és intézményekben is előadnak. Külső munkatársaink és emeritus professorunk sikeres tevékenysége sokban hozzájárul a tanszék oktatói és tudományos munkájának magas színvonalához.
Kovács Elvira Kovács Elvira
Dátum: 2016.11.07. 10:43
didaktika-módszertani tudományok – a matematikatanítás módszertana
Bővebben...
Németh Ferenc Németh Ferenc
Dátum: 2016.11.07. 11:09
Szakterület: művelődéstörténet
Bővebben...
Pintér Krekić Valéria Pintér Krekić Valéria
Dátum: 2016.10.05. 13:00
Szakterület: didaktika-módszertani tudományok – a matematikatanítás módszertana
Bővebben...
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.