Tanévnyitó a magyar tanítóképzõben

Létrehozva: 2006.09.06. 08:00 Módosítva: 2016.11.05. 13:36

A szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző székhelyének műszaki átvételét e hó 28-ára tervezik — Tizenkilenc millió forintot kap a Szülőföld Alaptól felszerelésre az új intézmény

A szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon október elsején megkezdődnek az előadások. A Sárgaház épületének felújítása a tervek szerint halad, s minden bizonnyal e hó 28-án megtörténik a műszaki átvétel. (Mint korábban már hírt adtunk róla: ha mégis valami akadálya lesz, hogy minden szükséges terem készen álljon a tanévkezdésre, akkor megvan lehetőség arra, hogy ideiglenesen a Kosztolányi Dezső Nyelvi Gimnáziumban tartsák az órákat). Harmincöt elsőéves kezdi meg egyetemi tanulmányait az új intézményben. Azt, hogy komoly érdeklődés mutatkozott meg az intézmény iránt, a legszemléletesebben az bizonyítja, hogy nyolcvanhét jelentkező közül választották ki a leendő elsőéveseket. Dr. Dragoslav Petrović, a Kar alapító bizottságának elnöke közölte, azok a másod-, harmad- és negyedévesek, akik a zombori fakultás szabadkai kihelyezett tagozatán kezdték meg tanulmányaikat, zökkenőmentesen tudják folytatni itt, Szabadkán, az új intézményben. Petrović azt is közölte, hogy a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon a szakemberállományt illetően is sikerül október elsejéig a minimális törvényes követelményeknek eleget tenni. A tizenhárom tudományterület közül hetet sikerült lefedniük. A héten jelenik meg az újabb pályázat a még hiányzó tanárok felvételére, s hiszi, hogy megoldódik ez a gond. Egyébként pedagógiából, pszichológiából és szociológiából a legkifejezettebb a szakemberhiány. Kucsera Géza, Szabadka polgármestere kijelentette, hogy ha szükség mutatkozik rá, akkor más szakok megindítását is kezdeményezni fogják az új karon. Arra az újságírói kérdésre, hogy miért nem nyílt most horvát nyelvű tanítóképző is, teljesen elálltak-e ettől az elképzeléstől, hogy Szabadkán magyar és horvát tanítóképzés is folyik majd, dr. Radmila Marinković Nedučin rektor kijelentette, szó volt erről, de ez csakis akkor valósulhat meg, ha megteremtődik ehhez minden előfeltétel, mert egy tekintélyes intézmény csak kellő megalapozottság, előkészületek után tesz meg egy ilyen komoly lépést, mint egy új tanszék, új intézmény megnyitása. A sajtótájékoztatót megelőző megbeszélés után a rektorátus és az alapító bizottság képviselői, valamint dr. Káich Katalin, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar megbízott dékánja Pintér Molnár Editnek, a szabadkai önkormányzat oktatási titkárának kíséretében megtekintették az építési munkálatokat a Sárgaházban. Mint megtudtuk, négy tanteremnek, a könyvtárnak és a tanári kabinetnek kell elkészülnie az építkezés első szakaszában. 

 

forrás: Tanévnyitó a magyar tanítóképzõben (2006.09.06.); Magyar Szó: Címoldal; Mûvelõdés; LXIII. évf., 207. szám, 1; 15. oldal; m.k.

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.