Online mérési és képességfejlesztési programok – továbbképzés az MTTK-án

Létrehozva: 2016.05.26. 08:00 Módosítva: 2017.02.07. 14:21

Online mérési és képességfejlesztő programokat ismerhettek meg az iskolatanítók a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon. A szakmai konferencián a Szegedi Tudományegyetem Neveléstudományi Intézetének kutatói tartottak előadásokat az általuk kifejlesztett mérési módszerről.

Az online mérések az iskoláskor előtti alapkészségeket vizsgálják, hogy minden gyerek felkészülten kezdje az iskolát. Molnár Gyöngyvér, Neveléstudományi Intézet, SZTE: „Felkészülten kezdje az olvasás, az írás, a számolás alapkészségei tekintetében. Ha ez nem így van, akkor azok a gyerekek, akik nem érik el a legfontosabb képességek tekintetében a kritériumszintet, sajnos eleve kudarcra vannak ítélve az iskolai tanulásuk során.”

A vajdasági iskolák is használhatják a szegedi kutatók által kifejlesztett eDia rendszert. Szálas Tímea, elnök, Vajdasági Módszertani Központ: „A szegedi előadóink már nagyon régóta, már több mint négy évtizede dolgoznak a különböző tesztfeladatokon. Az eDia rendszer, ami egy online mérési rendszer egy relatív új projekt, az előadásaikból kiderült, hogy ez hatékonyan és megbízhatóan alkalmazható a pedagógiai gyakorlatban.”

A szakmai konferencia megnyitóján Sipos Imre, a magyar Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős helyettes államtitkára elmondta, a regionális együttműködés a köznevelésben is fontos. „Szeged és Szabadka nagyon közel van egymáshoz, ezt most azért említem, mert a mai program fő előadói a szegedi egyetem kollégái. Példaértékű az a fejlesztés, amit ők Szegeden végeznek. Ennek a magyarországi köznevelésbe való beépítésén is dolgozunk folyamatosan. Én azt hiszem, hogy nagyon jó ha megismerik ezeket a lehetőségeket az itteni osztálytanító kollégák is.”

Az online mérési és képességfejlesztő programok mellett a tanítók megismerhették a Magyar Nemzeti Tanács oktatási portálját is.

forrás

Címkék
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.