Oktatásmódszertani Tanszék

Tanszékvezető: dr. Samu János

Korábbi tanszékvezetők: prof. dr. Pintér János (2006-tól 2009-ig), dr. Czékus Géza (2009-től 2015-ig)

A tanszék tagjai: dr. Beke Ottó, dr. Borsos Éva, dr. Francišković Dragana, dr. Halasi Szabolcs, dr. Horák Rita, Kovács Elvira mgr, dr. Lepeš Josip, Pap Róbert, dr. Pintér Krekić Valéria, Povazai Sekulić Leonóra, dr. Raffai Judit, Zita Diana

Nyugalmazott tanárok: dr. Czékus Géza, dr. Pintér János

 

Kapcsolatok, események, kutatási területek:

  • Az Oktatásmódszertani Tanszék a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar legtöbb tagot számláló tanszéke, ami egyrészt a kar eleddig két szakirányának specifikumaiból adódik, másrészt a teljes oktató kollektíva közvetett és közvetlen részvételéből a módszertani alapismeretek elsajátíttatásában.
  • Az osztálytanítók és óvodapedagógusok specifikus regionális, azon belül kisebbségi léthelyzete az alapozó tantárgyak révén megszerzett ismeretek rugalmas és a változó körülmények közt kreatív alkalmazását követeli meg, a módszertani kihívásokkal szembeni különösen dinamikus hozzáállást. A századforduló előtti, de az azt követő időszak társadalmi, politikai eseményei, a háború rettenete és az általa előidézett szellemi légkör, a demográfiai változásokhoz való alkalmazkodás kényszere rendkívül komoly feladatok elé állítja a hivatásából következően orientációs szerepet is betöltő tanítót.
  • Az MTTK Oktatásmódszertani Tanszéke az egyetemi hallgatók fölkészítésének minden szegmensében reflektál erre az összetett alaphelyzetre, az általános kurzusok, a szakmódszertanok és az iskolai gyakorlatok során egyaránt. A régiónk jelenében és jövőjében helytálló pedagógus, a szakmaiságában kikezdhetetlen oktató és hivatásában tántoríthatatlan nevelő az általános iskolai tanítás inherens jellemzőinek, emellett pedig szélesebb kontextusának állandó problematizálásával, a sémák hatékony átírásával, a lehetőségek fölnyitásával igazolja rátermettségét, írja (tovább) a gyakorlatban is a tanszék ars poeticáját.
  • A tudományos diákköri konferenciákra való multidiszciplináris fölkészítés, a kari TDK lebonyolítása ugyanúgy a tanszék hatásköre, mint a gyakorlóiskolákban folyó munka koordinálása (dr. Czékus Géza irányításával), a releváns hallgatói kutatóműhelyek felügyelete, a módszertani konferenciák szervezése,  a Módszertani Közlöny kiadása (főszerkesztő: dr. Czékus Géza), továbbá oktatásfejlesztési javaslatok kidolgozása.
Francišković Dragana Francišković Dragana
Dátum: 2016.11.04. 12:45
Szakterület: szerb és délszlav filológia
Bővebben...
Halasi Szabolcs Halasi Szabolcs
Dátum: 2016.11.07. 09:58
Szakterület: testnevelés- és sporttudomány
Bővebben...
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.