Oktatásmódszertani Tanszék

Tanszékvezető: dr. Samu János

Korábbi tanszékvezetők: prof. dr. Pintér János (2006-tól 2009-ig), dr. Czékus Géza (2009-től 2015-ig)

A tanszék tagjai: dr. Beke Ottó, dr. Borsos Éva, dr. Francišković Dragana, dr. Halasi Szabolcs, dr. Horák Rita, Kovács Elvira mgr, dr. Pintér Krekić Valéria, Povazai Sekulić Leonóra, dr. Raffai Judit

Nyugalmazott tanárok: dr. Czékus Géza, dr. Pintér János

 

Kapcsolatok, események, kutatási területek:

  • Az Oktatásmódszertani Tanszék a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar legtöbb tagot számláló tanszéke, ami egyrészt a kar eleddig két szakirányának specifikumaiból adódik, másrészt a teljes oktató kollektíva közvetett és közvetlen részvételéből a módszertani alapismeretek elsajátíttatásában.
  • Az osztálytanítók és óvodapedagógusok specifikus regionális, azon belül kisebbségi léthelyzete az alapozó tantárgyak révén megszerzett ismeretek rugalmas és a változó körülmények közt kreatív alkalmazását követeli meg, a módszertani kihívásokkal szembeni különösen dinamikus hozzáállást. A századforduló előtti, de az azt követő időszak társadalmi, politikai eseményei, a háború rettenete és az általa előidézett szellemi légkör, a demográfiai változásokhoz való alkalmazkodás kényszere rendkívül komoly feladatok elé állítja a hivatásából következően orientációs szerepet is betöltő tanítót.
  • Az MTTK Oktatásmódszertani Tanszéke az egyetemi hallgatók fölkészítésének minden szegmensében reflektál erre az összetett alaphelyzetre, az általános kurzusok, a szakmódszertanok és az iskolai gyakorlatok során egyaránt. A régiónk jelenében és jövőjében helytálló pedagógus, a szakmaiságában kikezdhetetlen oktató és hivatásában tántoríthatatlan nevelő az általános iskolai tanítás inherens jellemzőinek, emellett pedig szélesebb kontextusának állandó problematizálásával, a sémák hatékony átírásával, a lehetőségek fölnyitásával igazolja rátermettségét, írja (tovább) a gyakorlatban is a tanszék ars poeticáját.
  • A tudományos diákköri konferenciákra való multidiszciplináris fölkészítés, a kari TDK lebonyolítása ugyanúgy a tanszék hatásköre, mint a gyakorlóiskolákban folyó munka koordinálása (dr. Czékus Géza irányításával), a releváns hallgatói kutatóműhelyek felügyelete, a módszertani konferenciák szervezése,  a Módszertani Közlöny kiadása (főszerkesztő: dr. Czékus Géza), továbbá oktatásfejlesztési javaslatok kidolgozása.
Francišković Dragana Francišković Dragana
Dátum: 2016.11.04. 12:45
Szakterület: szerb és délszlav filológia
Bővebben...
Halasi Szabolcs Halasi Szabolcs
Dátum: 2016.11.07. 09:58
Szakterület: testnevelés- és sporttudomány
Bővebben...
Horák Rita Horák Rita
Dátum: 2016.10.18. 14:53
Szakterület: biológia (növények élettana)
Bővebben...
Kovács Elvira Kovács Elvira
Dátum: 2016.11.07. 10:43
didaktika-módszertani tudományok – a matematikatanítás módszertana
Bővebben...
Pintér Krekić Valéria Pintér Krekić Valéria
Dátum: 2016.10.05. 13:00
Szakterület: didaktika-módszertani tudományok – a matematikatanítás módszertana
Bővebben...
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.