Oktatási együttműködés a hátrányos helyzetű gyerekekért

Írta: Basity Gréta Létrehozva: 2014.06.27. 08:00 Módosítva: 2016.10.25. 21:12

Sikeresen zárta közös projektjét a szabadkai és a szegedi pedagógusképző

Oktatási együttműködés a hátrányos helyzetű gyerekekért

Dr. Takács Márta és dr. Fejes József Balázs a partnerintézmények képviseletében

Az Újvidéki Egyetem szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kara és a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Felnőttképzési Intézete között fennálló sikeres együttműködés eredményeképpen a Magyarországon már hat éve működő mentorprogramot egy IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében Vajdaságban is megvalósították a 2013/2014-es tanévben. A Szabadkán megrendezett zárókonferencián mindkét fél sikeresnek ítélte a mögöttük álló tíz hónapos munkát.

A mentorhallgatók a horgosi Október 10. Általános Iskola és magyar oldalon az Orczy István Általános Iskola hátrányos helyzetű és roma származású tanulóinak szociális és tanulmányi támogatásában vettek részt. A programot felkészítő-tananyagok, kidolgozott oktatási programok és szakmai kiadványok kísérték, amelyek hosszú távon is lehetővé teszik a hallgatók és az érdeklődő pedagógusok számára, hogy módszertani alapokat kapjanak a felzárkóztató programokhoz. A szakmai konferencián részt vettek a vajdasági iskolák képviselői és a programban érintett pedagógusok. Az előadók felhívták a figyelmet a hátrányos helyzetű tanulók szocializációs nehézségeire, a roma tanulók oktatásának és integrációjának alapvető kérdéseire.

A mentorprogramban 15-15 mentor 45-45 hátrányos helyzetű diáknak segített a tanulmányi és a szociális integrációban. A projektzáró konferencián elhangzott, hogy remélhetően lesz folytatása a hátrányos helyzetű tanulók segítését célzó hallgatói tevékenységeknek. Dr. Takács Márta, az MTTK dékánja rámutatott a felzárkóztató munka jelentőségére, elmondta, hogy gondolkodnak a folytatáson is. Több magyarországi mintában is látnak lehetőséget, így a szegedi a Tanoda program, illetve a Horizont 2020-as regionális együttműködési program is felmerült a jövőbeni integrációs együttműködési lehetőségek között. Mindehhez azonban partnerekre és támogatókra van szükség – mutatott rá a dékánasszony.

Az eddigi eredmények és kutatások alátámasztották a mentorprogram sikerét, azonban további erőfeszítések szükségesek a szerbiai oktatási intézményekben a hátrányos helyzetű tanulók sikeres felzárkóztatása érdekében – összegezhetőek a konferencián elhangzott beszámolók és a mentorprogram résztvevőinek tapasztalata.

forrás

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.