Néprajzi Műhely

Létrehozva: 2015.10.09. 08:00
Módosítva: 2017.02.14. 08:26

A műhelyfelelős oktató: dr. Raffai Judit

raffaij@open.telekom.rs

A műhely célja:

A néprajzi műhely a népi kultúra egyes témáival, annak rendszerben való elhelyezésével, alkalmazott formáival szeretné megismertetni a hallgatókat részben konkrét közös kutatásokon, részben pedig gyakorlatban hasznosítható tudásanyag elsajátításán keresztül. A Néprajzi Műhely célja, hogy a résztvevők  megtanulják alkalmazni a néprajzi kutatások módszereit, hogy felismerjék a saját környezetükben található  néprajzi értékeket, azt szakszerűen feltérképezzék és a hozzá köthető szakirodalmi példák segítségével az adott kulturális jelenség magyar és európai párhuzamait identifikálják, valamint megtanulják, hogy az oktatásban ezt az ismeretanyagot gyakorlatban hogyan  tudják alkalmazni. A Néprajzi Műhely egy komplex gondolkodásmódra szeretné megtanítani a hallgatókat, ezért egy-egy téma több aspektusból való bejárását javasolja, ezáltal kapcsolódva napjain elfogadott számos alternatív pedagógiai programjához.

A műhely képzésének fő sajátosságai:

A Néprajzi Műhely az elmélet és a gyakorlat, a kutatási eredmények és az oktatás, a néprajz és a pedagógia összekapcsolását hangsúlyozza és egy téma koplex módon való áttekintését próbálja elérni. Fontos feladatnak tartja a pontos, nemzetközi és helyi adatokon is alapuló tudományos kutatások eredményeinek az oktatásba való bekerülését. A foglalkozások ezt a gondolkodásmódot próbálják a hallgatókban is kialakítani, illetve konkrét gyakorlati ismeretek (mint a mesemondás, egyes kézműves foglalkozások, illetve a népszokások gyakorlati ismerete) elsajátításával segíteni.

Módszerek:

  • Néprajzi kutatás módszerei: terepmunka, adatgyűjtés, összehasonlítás
  • Mesemondás tanulásának módszere
  • Projektpedagógia, storyline módszer és a a múzeum pedagógia módszer
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.