Nemzeti imádságaink ajándéka

Létrehozva: 2012.12.04. 08:00
Módosítva: 2016.10.25. 19:48

Szombaton Szabadkán a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar dísztermében az Észak-Bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének szervezésében immár tizenharmadik alkalommal rendezték meg a Himnusz és Szózat szavalóversenyt, ahol ezúttal huszonhét vajdasági hetedik és nyolcadik osztályos általános iskolai tanuló, valamint két szegedi diák mérettette meg magát.

A zsűri tagjai dr. Havas Judit budapesti előadóművész, az irodalomtudományok doktora, mgr. Némedi Imre főiskolai tanár, versmondó és Ágoston Pribilla Valéria, a szabadkai Városi Könyvtár igazgatóhelyettese voltak.

k11himnusz-

De Negri Ibolya, az ÉMPE elnöke lapunknak nyilatkozva imádságmondó rendezvénynek nevezte a szavalóversenyt. Kiemelten fontos a rendezvény életben tartása és évről évre történő megrendezése – mondta De Negri Ibolya, hozzátéve: a XXI. század felpörgetett világában jó, ha a diákok versmondással foglalkoznak, átérzik a Himnusz és a Szózat gondolatait, táplálkoznak azokból, és a kapottak segítségével érvényesülnek az életben.

Havas Judit szintén a verseny kiemelkedő jellegét hangsúlyozta, mert mint mondta: „A magyar nyelvet ilyen szépen beszélni és őrizni Budapesten természetesebb, Vajdaságban viszont köszönet jár érte.”

Némedi Imre arról beszélt, hogy nemzeti imádságaink elszavalásának két alapfeltétele van: a versmondónak magyarnak kell lennie, és ismernie kell a magyar nemzet történelmét.

A Szózatot szavalók díjazottjai a következő diákok:

I.díj: Nagy György János (Petőfi Sándor Á. I., Hajdújárás)

I. díj: Kaposi Benedek (Gedói Á. I., Szeged)

II. díj: Molnár Kinga (Petőfi Sándor Á. I., Óbecse)

III. díj: Gálfi Kata (Cseh Károly Á. I., Ada)

Különdíjazottak: Varga Anikó (Október 10. Á. I., Horgos) és Balaton Sztella (Testvériség Egység Á. I., Bajsa)

A Himnusz szavalói közül a következő diákokat díjazták:

I. díj: Pálfi Flórián (Széchenyi István Á. I., Szabadka)

II. díj: Némedi Emese (Október 10. Á. I., Szabadka)

III. díj: Mecserik Balázs (Hunyadi János Á. I., Csantavér)

Különdíjazottak: Harmati Lili (Gedói Á. I., Szeged) és Fehér Nikolette (Petőfi Sándor Á.I., Óbecse)

A díjazottak és felkészítő tanáraik a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum meghívására december 15-én egy egynapos budapesti úton vehetnek részt. Az első díjazottakat az a megtiszteltetés éri, hogy a Magyar Írószövetség aznapi tanácskozásának nyitóműsorában elszavalhatják a Szózatot és a Himnuszt.

forrás

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.