Mesemondók és mesetípusok

Létrehozva: 2017.03.07. 08:00
Módosítva: 2024.04.29. 17:39

Raffai Judit Mesemondók és mesetípusok című könyve – amelynek alcíme: Értekezés a vajdasági magyar mesemondásról – az Életjel kiadásában jelent meg.

– Értekezésünkben a kutatástörténeti áttekintés után a bácskai, bánáti és szerémségi magyar nyelvű publikált és közgyűjtemények kézirataiban található meseszövegekkel, azok műfaji és tipológiai jellemzőivel foglalkozunk. Azaz a munka megírásával elsődlegesen a régió magyar lakosságának meseanyagát kívántuk számba venni. Ám eközben a vizsgált anyag területi és történeti áttekintésére is lehetőség nyílt, s láthatóvá vált, hogy az általunk kutatott területen az elmúlt mintegy kétszáz év folyamán ki, hol és milyen népmesét gyűjtött, valamint, hogy a későbbiek során ezeket a szövegeket kik, hol és milyen formában közölték újra. Választ kerestünk arra is, hogyan oszlik meg a régió magyar meseanyagán belül a műfajok aránya, illetve melyek azok a mesetípusok, amelyek ennek a térségnek a mesetudását jellemzik – olvashatjuk egyebek között a szerző bevezetőjében.

– A típusok vizsgálata mellett a kézirat hangsúlyos része magával a mesemondás folyamatával foglalkozik, számba véve a térség jó mesemondóit, a mesemondás folyamatát, annak változását és a mesemondás napjainkban meglévő formáit – írja a szerző, aki munkáját a pedagógusoknak, mesemondó csoportok vezetőinek, felnőtt mesemondóknak, érdeklődőknek szánja.

forrás

Címkék
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.