Mesék a gyógyításban és a mindennapokban

Létrehozva: 2014.09.26. 08:00
Módosítva: 2016.10.25. 21:24

A meséről és annak hatásairól szervezett kétnapos nemzetközi konferenciát a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar. A mese és kontextusai című interdiszciplináris tudományos tanácskozáson az elméleti előadások mellett gyakorlati műhelymunkát is tartanak pénteken és szombaton. 

A mesének terápiás hatása is lehet – mondják a szakemberek. A szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar nemzetközi tanácskozásán egyebek mellett erről is szó volt. Boldizsár Ildikó mesekutató: „A mesekutatásokból alakult ki egy olyan segítő eljárás, ami a meséken keresztül próbálja megmutatni azokat az utakat vagy mintákat, amelyek ma már nehezebben mennek az embereknek, mert híján vagyunk ezeknek az emberi mintáknak. Szerencsére a mesék megőrizték ezeket, és a meséken keresztül is rá lehet nézni saját magunkra úgy, hogy mit csinálunk jól, mit csinálunk rosszul.”

Pénteken és szombaton hét ország szakemberei tartanak előadást a meséről az irodalom, a folklorisztika, a pszichológia, a pedagógia és a művészettörténet nézőpontjából. A szerb népmesékről például Nemanja Radulović folklorista szólt. A kétnapos rendezvény célja a mese tematikáját több aspektusból megvizsgálni – mondta Raffai Judit néprajzkutató, egyetemi docens. „Ezek a konferenciák mindig interdiszciplinárisak, ezért nagyon érdekes a mesét egy ilyen szempontból megvizsgálni, ugyanis ma a mese nemcsak az irodalom vagy a pedagógia, vagy akár a folklorisztika szempontjából fontos műfaj, hanem a tanításnak, akár a pszichológiának is egy nagyon közkedvelt műfaja.”

Az MTTK hagyományos nemzetközi tanácskozását most szervezte meg nyolcadik alkalommal. A mese témájára azért is esett a választás, mert szeptember 30-án, Benedek Elek születésnapján lesz a magyar népmese napja.

forrás

 

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.