Makovecz Program 2018/2019

Létrehozva: 2016.12.21. 10:37 Módosítva: 2022.05.18. 12:36

Makovecz Program

mint Kárpát-medencei Felsőoktatási Együttműködési Keretprogramot

I. A Makovecz Program mint Kárpát-medencei Felsőoktatási Együttműködési Keretprogram (a továbbiakban: Keretprogram) céljai:

A Keretprogram célja:

  • a magyarországi felsőoktatási oktatóknak a határon túli magyar oktatási nyelvű képzést folytató felsőoktatási intézményekben (a továbbiakban: külhoni felsőoktatási intézmények) 1 év időtartamú, támogatott munkavállalásával és a magyarországi és külhoni felsőoktatási intézmények közötti hallgatói mobilitás kiszélesítésével az érintett külhoni magyar közösségek értelmiségi utánpótlás biztosításának elősegítése,
  • a „Fokozatváltás a felsőoktatásban – a teljesítményelvű felsőoktatás fejlesztésének irányvonalai” c. stratégiai dokumentumban megfogalmazott, az anyaországi és a külhoni magyar felsőoktatás minőségi fejlesztési és nemzetköziesítési folyamatainak támogatása.

Az Együttműködési Program elindítása a magyarországi oktatók külhoni szerepvállalásával és a kétoldalú, kölcsönös hallgatói mobilitások rendszerének megteremtésével előmozdítja az egységes Kárpát-medencei felsőoktatási tér kialakítását.

II.  A Keretprogram intézményközi együttműködéseinek tárgya és időtartama:

Az intézményközi együttműködések

  • tárgya: hallgatói és oktatói mobilitások megvalósítása;
  • időtartama:
  • a hallgatói mobilitások esetében a 2018/2019-es tanév (10 hónap);
  • az oktatói mobilitások esetében 2018. július 1. – 2019. június 30.; 

III. A Keretprogram szerkezete:

A Keretprogram két ösztöndíjprogramból épül fel:

  • Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogram:

A magyar-magyar hallgatói mobilitás növelése érdekében az Emberi Erőforrások Minisztériuma (a továbbiakban: EMMI) a kijelölt határon túli, magyar oktatási nyelvű képzéseket működtető felsőoktatási intézményekben tanulmányokat folytató külhoni magyar hallgatók, illetve a külhoni képzések után érdeklődő anyaországi hallgatók részére a jövőben speciális támogatást biztosít, mellyel a Keretprogram időszakában külhoni magyar és anyaországi hallgatók vehetnek részt 1-5 hónapos részképzésekben az intézményközi együttműködésekben résztvevő felsőoktatási intézményekben. A kétoldalú mobilitások nem csak az anyaország és a külhoni régiók, hanem az egyes külhoni régiók között is kialakíthatóak.

  • Makovecz Oktatói Ösztöndíjprogram:

Az oktatói mobilitás növelése és egyúttal a külhoni magyar nyelvű képzések akkreditációs szempontból történő megerősítése érdekében az emberi erőforrások minisztere jelen felhívásban kijelöli azon külhonban működő felsőoktatási intézményeket, melyeken meghatározott létszámban oktatói álláshelyek létesítéséhez biztosít magyar költségvetési támogatást.

 

Kapcsolódó fájlok
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.