Kutatók éjszakája 2016

Írta: Czékus Géza Létrehozva: 2016.10.02. 08:00 Módosítva: 2016.10.04. 15:04

Az idén szeptember 30-án tartották meg a Kutatók Éjszakáját. Európa-szerte több mint 350 helyszínen népszerűsítették a tudományt. Szabadkán is hagyománya van, hiszen városunkban immár 11. alkalommal került megrendezésre. Részt vesznek rajta az általános, középiskolák és a Műszaki Szakfőiskola mellett az MTTK is.

Minden évben más-más a téma. Idén a „cool” volt az aktuális téma. Az est „felvezetése” volt az egész héten Szabadkán parkoló tudományok kamionja, amelyen egy este Námesztovszki Zsolt tartott előadást.

Czékus Géza, Borsos Éva és Horák Rita tanárok úgy döntöttek, hogy pénteken 16 és 22 óra között a „cool”-t két értelmezésben kell bemutatni:

1. A természet „cool”-ja, csúcsa a fotoszintézis és a csodálatos DNS-molekula funkciója. Asztalunkon ezért a spenót leveléből klorofillt vont ki hallgatónk, Margit Rita, hogy az alkoholos klorofill-oldatot kezükbe vehessék a látogatók, és tudatosuljon bennük, hogy ez az anyag a földi élet alapja, hiszen nélküle nincs fotoszintézis, nincs szerves anyag, tárolt és használható energia, nincs élet.

2. De a biológiában van más „cool” is, ilyen a hideghez való alkalmazkodás, amit bőrünk érzékel. Viszont, ha túl alacsony a hőmérséklet, akkor a sejtek, az élőlények sokféle módon alkalmazkodnak a hideghez (hóvirág, medve stb.). A természet egyik legszebb jelensége a hópehely.

Nem tudja a jobb kéz, mit érez a bal – hideg és meleg érzet

A hideg/meleg érzet szemléltetése volt a legattraktívabb. Nagyon sok gyerek és felnőtt is megtapasztalta, hogy ha az egyik mutatóujját hideg vízzel teli pohárba, a másikat meleg vizesbe teszi, majd a két pohár közt lévő langyos vizes pohárba, akkor azt a közeget, ami melegnek tűnt, hidegnek érzi, illetve a hideget melegnek.

Miért hűt a ventillátor? A légmozgás hatása a hidegérzetre

Egy hőmérőt száraz papírzsebkendővel vettünk körül, a másikat nedvessel. Hajszárítóval hideg levegőt fújtunk rájuk. A kísérletezők megtapasztalták, hogy a nedves papír lehűti a hőmérőt (ez a verejtékezés lényege).

A hideg halálos ölelésében: a fagy a sejteket is szétroncsolja (mikroszkopálás)

Habár a jégkristályok a legtöbb sejt pusztulását okozza, mikroszkópos preparátumon győződhettek meg az érdeklődők, hogy a fagyasztott vöröshagyma sejtjei túlélik ezt a stresszt és tovább élnek – a preparátumon a sejtek sértetlenek voltak. 

Csodálatos hópelyhek – puzzle

A legkisebbek számára puzzle-hópelyheket készítettünk.

Dicséret illeti Margit Ritát, Margit Adriannát és Drenkovity Viktóriát, akik a sikeres ismeretterjesztő est résztvevői voltak.

Címkék

Kapcsolódó galéria

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.