Kupakozó pedagógusok

Létrehozva: 2017.01.05. 08:00
Módosítva: 2024.04.29. 17:37

Elkezdődött Szabadkán a Téli Egyetem

– Az oktatás dinamikusan fejlődő terület, 15–20 évente elévülnek a tankönyvek, és fontosak a képzések, mert nem tudunk új tankönyveket írni 15 évente. A pedagógusok hatalmas gyakorlati tőkével rendelkeznek, erre és a pedagógusok visszajelzéseire építkezve tudunk képzéseket építeni – mondta el Lepeš Josip, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar megbízott dékánja a karon megszervezett Téli Egyetem megnyitóján, új tapasztalatokban gazdag három napot kívánva a kurzusokon részt vevő pedagógusoknak.

Marsi István, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar dékánja is jelen volt a háromnapos pedagógusképzés megnyitóján, s a jelenlevőkhöz szólva ő is azt hangsúlyozta, hogy az oktatásügy minden szakterülete nagy ütemben változik, valamint, hogy egyrészt a pályaválasztó fiatalok felé kell fordulni, ám fontos nem elengedni a már pályán lévők kezét sem.

Miután Petkovics Márta, az MNT VB tagja bemutatta a Magyar Nemzeti Tanács oktatási portálját, megkezdődtek a szekciónkénti foglalkozások.

Első nap 3 kurzus zajlott Környezeti nevelés elméletben és gyakorlatban, Interaktív matematika – játékok alkalmazása a matematika tanításában, valamint Elsősegély – továbbképzés tanítók és óvodapedagógusok számára címmel. A játékos matematikatanítás rejtelmeivel ismerkedőkhöz tértünk be, ahol Béres Zoltán és Zita Diana vezetésével a pedagógusok szó szerint játszottak: ottjártunkkor éppen kupakokkal. A kétszemélyes játék szerint kupakokat kellett elhelyezniük az asztalon, nem lefedve egymást, a nyertes pedig az lett, aki az utolsó kupakot tudta az asztalra tenni, úgy, hogy az ellenfelének már ne jusson annyi szabad felület, hogy letegye a kupakját. Majd a klasszikus virágszirom-tépkedős szeret, nem szeret játék következett. Mint a kurzusvezetőktől megtudtuk, ezek a játékok rengeteg képességet tudnak fejleszteni – a logikai, kombinatorikus és algebrai gondolkodást, emellett fejleszti a versenyszellemet, az együttműködést, a szabálykövetést, a játék szabályos értelmezése során a szövegértelmezést is – és kiválóan alkalmazhatóak egy-egy fogalom könnyebb megismertetésében is, a fent említett játékok esetében éppen a szimmetria megértetésében.

A kurzuson részt vevők közül többen elmondták, hogy hiánypótlónak tartják a matematika tárgyában magyar nyelven szervezett képzéseket, mert kevés a magyar nyelven elérhető akkreditált képzés matematika témakörben.

A Téli Egyetemen ma, csütörtökön szintén 3, a zárónapon, pénteken pedig 4 szekcióban folyik a munka a tervek szerint.

forrás

Címkék
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.