Két jeles személyiség sírját gondozzák a szabadkai tanítóképzősök

Létrehozva: 2012.11.05. 08:00
Módosítva: 2016.10.25. 19:25

Szabadka két nagyjának, Biró Károlynak és Iványi Istvánnak a sírja a Bajai úti temetőben évtizedek óta gazdátlan. Nemcsak ápolatlanok, hanem talán az egyedüli sírok, amelyekre még halottak napjára sem kerül virág, illetve virágvasárnap is barka nélkül maradnak. Pedig Biró Károly több mint egy évtizedig volt Szabadka polgármestere, ő volt az, aki „homokból, de nem homokra” építtette csodálatosan szép városházánkat. Az ő városvezetése alatt lett Szabadka központja olyan, amilyen ma is (sajnos az utóbbi évek romboló tevékenysége alaposan megcsúfította azt). Iványi Istvánról kevesebbet tud a közvélemény, habár az ő nevét egy központi kis utca is viseli. Iványi két vaskos könyvben írta meg Szabadka történetét. Olyan monográfiát adott a kutatók (szándékosan nem történészt írtam) kezébe, amely felülmúlhatatlan.

Néhány évvel ezelőtt a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar Hallgatói Önkormányzata úgy döntött, hogy felvállalja e két neves személyiség elhagyatott sírjának gondozását. A polgármester sírján lévő vaskerítést befestették, amennyire lehet, rendben tartják. A jeles ünnepnapokon pedig virágot visznek a tiszteletükre. Így történt ez az idén is. A HÖK képviselői krizantémcsokrot helyeztek a két jeles szabadkai sírjára, mintegy orvosolandó a város (és egyéb intézmények) mulasztását.

Magyar Szó

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.