Hogy jobban tanítsanak a tanítók

Létrehozva: 2013.06.04. 08:00
Módosítva: 2016.10.25. 20:09

Második alkalommal rendezték meg a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon a módszertan oktatásának hatékonysága a tanítók és óvópedagógusok minőségesebb képzésében elnevezésű konferenciát. A Kárpát-medence és az egykori Jugoszláv tagállamokból egyaránt érkeztek vendégek. 

A tanítás módszertanáról szóló konferencián minden tudományterület képviseltette magát, olyan professzorok érkeztek Szabadkára, akik az adott tantárgy módszertanát kutatják. Az előadók és szervezők fontosnak találják a tanítás megreformálását, újítását.

Lepeš Josip, dékánhelyettes, MTTK, Szabadka: „Tekintettel, hogy tanúi vagyunk annak, hogy minden változik a világban, így az oktatás is nagy változásokon fog átesni hamarosan, fontosnak találtuk, hogy a tanítás technikáját, tehát a módszerét, az oktatást emeljük magasabb szintre.”

Fontos, hogy az oktatást már óvodás korban helyesen műveljék, mivel ebben a korban berögződött dolgok életünk végéig kísérnek bennünket.

Tihanyiné Hős Ágnes, dékánhelyettes, ELTE, Budapest: „A 6-10 éves korú gyerekek életkori sajátossága a játék, játékosság, és ha ezeken keresztül tudjuk fejleszteni az előbb említett kompetenciát, akkor – miután ezek beépülnek – felnőtt korukban is tovább tudják vinni ezeket.”

A 80-as években azt az elvet vallották, hogy a tanítás módszertanát nem lehet tanítani, bele kell jönni. Mára ez már megváltozott, viszont még mindig van mit csiszolni rajta.

Czékus Géza, dékánhelyettes, MTTK, Szabadka: „Szakítani kellene azzal a hagyománnyal, hogy beskatulyázzunk egyes tartalmakat, tanítási egységeket, tantárgyakat.”

Az előadók hangsúlyozták: a legfontosabb, hogy a tanítók át tudják adni a tudásukat, és a gyerekek minél előbb és minél könnyebben megtanulják az adott tananyagot.

forrás

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.