Hátrányos helyzetűek képzése az MTTK-n

Létrehozva: 2012.11.13. 08:00 Módosítva: 2016.10.25. 19:38

Hátrányos helyzetű gyermekek és felnőttek képzésére nyert eszközöket a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar. A Magyarország-Szerbia IPA határon átnyúló együttműködési program keretében az intézmény a Szegedi Tudományegyetemmel közösen pályázott.

A szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar és a Szegedi Tudományegyetem mintegy 178 ezer eurót nyert uniós forrásokból a hátrányos helyzetű és roma tanulók felzárkoztatására. A projekt keretében szakembereket képeznek, akik a hátrányos helyzetű gyerekekkel tudnak foglalkozni. A 2013/2014-es tanévben mentorok dolgoznak majd a tanulókkal. Ez egyben kutatás is, amelynek végén az összegyűlt információk alapján kurzusokat szerveznének.

T. Molnár Gizella, a Szegedi Tudományegyetem Felnőttképző Intézetének vezetője kiemelte, a gyermekek mellett nagyon fontos, hogy a szülőkkel is foglalkozzanak a projekt során. „A szülő ellenében nem lehet a gyereket segíteni, csak akkor, ha ebben a szülő is partner, ha a szülő is akarja ezt az előrelépést. Meg kell értetni, hogy a kulturális különbségek ellenére miért fontos ez a gyereknek, és partnerként kell kezelni a szülőket.”

Az MTTK 15 hallgatója a horgosi általános iskolában foglalkozik majd a diákokkal 2013 májusától. A harmad, negyed és ötödéves hallgatóknak egy személyes interjún kell majd átesniük. Lepeš Josip, az MTTK dékánhelyettese elmondta, a kiválasztott hallgatók külön felkészítésben részesülnek majd. „A folyamatos önképzés mellett nekik állandóan ott kell lenniük az iskolában. Minden mentor 3-4 tanulóval fog foglalkozni, ez azt jelenti, hogy összefonódik az életük, munkásságuk. Hetente többször fognak találkozni, ahol a személyes kapcsolatok mellett nagy súlyt fektetnek az oktatási mutatók javítására is.”

A projekt eredményei alapján létrejött kurzust az MTTK akkreditáltatná a szerbiai Oktatási Minisztérium pályázatán, hogy a jövőben további képzéseket szervezhessen.

forrás

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.