Hagyományt teremteni a Téli Egyetemből

Létrehozva: 2017.01.09. 08:00
Módosítva: 2017.01.11. 14:28

Szabadkán véget ért a pedagógusoknak szervezett 10 kurzusból álló továbbképzés-sorozat

A Szabadka melletti külső helyszíneket is figyelembe véve – Újvidék, Nagybecskerek és Zenta – mintegy 200 pedagógus jelentkezett a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar és a Magyar Nemzeti Tanács által szervezett Téli Egyetem nevű akkreditált képzéssorozatra.Szabadkán véget ért a pedagógusoknak szervezett 10 kurzusból álló továbbképzés-sorozat

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

Ennek keretében Szabadkán a múlt héten tíz egynapos akkreditált képzésen vehettek részt a pedagógusok. Ahogyan azt dr. Lepeš Josiptól, a kar megbízott dékánjától megtudtuk, a résztvevők visszajelzései szerint a pedagógusok zöme elégedett volt mind a meghirdetett kurzusokkal, mind az előadókkal, mind a témákkal, mind az előadás módjával, ám emellett azt is jelezhették, hogy mit hiányoltak, milyen területeken lenne még szükség további képzésekre.

– A mostani 17 akkreditált program elkészítését mintegy kétéves időszak előzte meg, amikor is folyamatosan kommunikálva a közoktatásban dolgozó tanítókkal, óvodapedagógusokkal is, igyekeztünk információt kapni arról, hogy mely területeken lenne szükség továbbképzésekre, valamint a karon lévő kollégákkal folytatott megbeszélések során arra a következtetésre jutottunk, hogy a 17 akkreditált programnak valójában az általunk tanított tantárgyakhoz, az általunk megjelenített tudományterületekhez kell kapcsolódnia, de semmiképpen sem ezen tartalmak ismétléseként, hanem olyan tartalmak átadásán igyekezni, amelyek olyan formában nincsenek benne az oktatási tartalmainkban. Célunk volt, hogy a Téli Egyetem résztvevői újszerű meglátásokhoz jussanak. Igyekeztünk minden tudományterületet megérinteni, hiszen mi azt a nézetet képviseljük, hogy minden tantárgy és minden tudományterület fontos. A gyakorlatorientáltság is jellemző a Téli Egyetem kurzusaira, valójában inkább műhelymunka folyt, mint frontális előadások, egy-egy területhez kapcsolódóan konkrét ötleteket is kaphattak a pedagógusok. Hiszen a gyakorló pedagógus a gyakorlati oktatáson keresztül tudja lemérni, hogy az elméleti tudás megfelelő alapra helyeződött-e, megfelelően lesznek-e felhasználva – nyilatkozta lapunknak a zárónapon Lepeš Josip.

A Szabadkán megtartott 10 kurzus témái között egyebek mellett a környezeti neveléssel, matematikával, elsősegélynyújtással, képzőművészettel, ökológiával, anyanyelvoktatással, prezentációkészítéssel kapcsolatos témák is szerepeltek.

A szervezők a Téli Egyetem megszervezését szeretnék  hagyományossá tenni, hogy a pedagógusok a jövőben is számíthassanak arra, hogy a téli szünidő idején akkreditált képzésekre látogathatnak, sőt, ehhez hasonlóan Nyári Egyetem szervezése is a tervek között szerepel.

A továbbképzésen résztvevőknek a szekciókban történő munka előtt Petkovics Márta, az MNT végrehajtó bizottságának tagja bemutatta a Magyar Nemzeti Tanács oktatási portálját, felhívta a figyelmet az oldal céljaira és arra, hogy milyen lehetőségeket rejt a portál használata. Az oktatási portálra eddig 2579 pedagógus regisztrált, közülük legtömegesebbek az osztálytanítók, akik 555-en vannak, ám mint kiderült, éppen ők, az osztálytanítók azok, akik legkevésbé aktívak a portálon.

– Az oktatási portál egy évvel ezelőtt indult azzal a céllal, hogy egységbe fogja a vajdasági magyar pedagógustársadalmat, hogy minőségi tartalmakat töltsenek fel és segítsék egymás munkáját. A felület legfontosabb része éppen ezért a Tudástér. A pedagógusok ide tölthetnek fel anyagokat, feladatokat, teszteket, prezentációkat, kisfilmeket... Emellett megtalálhatóak az aktuális oktatással kapcsolatos hírek, jogszabályok, publikációk is és galéria is van – mondta el Petkovics Márta.

forrás

Címkék

Kapcsolódó galéria

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.