Fennállásának tizedik évfordulóját ünnepelte az MTTK

Létrehozva: 2016.11.25. 08:00 Módosítva: 2017.01.10. 17:44

Az intézményes tanítóképzés 145 éves Szabadkán

Fennállásának tizedik évfordulóját ünnepelte az MTTK

A Katalin-díjjal kitüntetett Basity Palkovity Gréta, aki egyébként a Vajdaság Ma szabadkai tudósítója, Illyés Gyula Bartók című versét mondja az ünnepi műsoron

 

A 2006-os megalakulásának tizedik évfordulóját ünnepelte ma a szabadkai Városháza dísztermében a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, a köszöntőket követően elismerésben részesítették a dolgozókat, a legjobb hallgatókat, támogatóikat. A Katalin-díjat Basity Gréta érdemelte ki, a 2016-os Pro Facultate elismerésben Káich Katalin alapító dékán, professor emeritus részesült.

A rendezvényen elhangzott, valójában kettős évforduló ad apropót az ünneplésnek, hiszen a szabadkai intézményes tanítóképzés 145 éves. Lepeš Josip megbízott dékán köszöntőjében azt mondta, a műsort nem annyira számvetése az elmúlt évtizedben elvégzett munkának, hanem képeskönyve a tíz éve vállalt kötelezettségnek és felelősségnek, ezek teljesítésének. „A ma sikerei és a holnap tervei teremtik meg a kollektív emlékeztet, amelyből a nehéz időkben erőt meríthetünk” – fogalmazott, s emlékeztetett: az MTTK az Újvidéki Egyetem 14. karaként szinte a semmiből indult 2006-ban, mindennemű infrastruktúra hiányzott, de mindenkiben ott volt az akarat és a tettvágy, az elsődleges cél pedig az volt, hogy pótolja a társadalom egyes területein megmutatkozó hézagot.

Kifejtette, jelenleg négy programban folyik képzés a karon, a kutatás körülményei is javultak, épületük pedig nemcsak oktatási célt szolgál, hanem nívós konferenciák színhelye is. Szavai szerint manapság bizonyos fórumokon megkérdőjelezik az MTTK létjogosultságát, amit azonban szerinte az is igazol, hogy a tanítóképző csaknem negyedmillió magyar ember intézménye Vajdaságban, ott a helyük az európai és szerbiai felsőoktatási térben.

Felszólalt Pásztor István, a vajdasági parlament és a VMSZ elnöke is, s elmondta: egyike azoknak, akik részesei voltak azoknak a csatáknak, amelyeket meg kell vívni, hogy a szabadkai tanítóképző létrehozásának szándéka meg tudjon valósulni. E tekintetben a vajdasági magyar politikai érdekérvényesítés fontosságát hangsúlyozta, majd Káich Katalin alapító dékán, professzor emeritus tevékenységének fontosságát hangsúlyozta. Elmondta, stratégiai döntés értelmében a vajdasági magyarság számára prioritást élvez az Újvidéki Egyetem, annak összes kara, hiszen nem az áll érdekükben, hogy néhány karra bezsúfoljuk az embereket, s mindenkit arra buzdított, hogy jöjjön létre a szükséges paradigmaváltás. Reményét fejezte ki, hogy az elkövetkező években az MTTK-nak sikerül teljes mértékben függetlenednie az Újvidéki Egyetemtől, ugyanakkor hangsúlyozta, sem ő, sem a VMSZ nem ellenzője az intézménynek.

Jakabné dr. Szalai Krisztina, az EMMI főosztályvezetője ünnepi beszédében arról szólt, hogy az ifjúság számára a legnagyobb lehetőséget a munkakeresésben használható tudás megszerzése jelenti, mindez pedig tényezője a külhoni magyarság megmaradásának. Szavai szerint a külhoni magyar oktatás Eiffel-toronyként jellemezhető, hiszen a felsőbb oktatási szinteken egyre kevesebben vesznek részt a többségi nemzethez képest, s a képzéseknek csak kis része teljesen magyar nyelvű. A magyar közoktatás minőségének fejlesztése szempontjából fontos a magyar tannyelvű pedagógusképzés, az MTTK pedig az elmúlt tíz év tapasztalatai alapján magas színvonalon teljesítette feladatait, fogalmazott.

Gombár Szeréna, Magyarország szabadkai főkonzulátusának konzulja a jó tanítóról, annak tulajdonságairól szólt, arról, hogy ki kell hatnia a gyerekek mellett a szülőkre, a közösségre is. Vicsek Annamária oktatási államtitkár az oktatási reformok megvalósításának fontosságát hangsúlyozta, s rámutatott, ennek megvalósítása képtelenség a pedagógusok, tanítók nélkül. Dušica Rakić, a tartományi felsőoktatási titkár helyettese arra emlékeztetett, hogy ezeken a területeken először 1871-ben jött létre tanítóképző. Jövőre a jelenlegi 70 helyett a kiadások 83 százalékát kívánják lefedni a tartományi költségvetésből, illetve további megpályázható eszközöket is előirányoznak, közölte.

A beszédeket követően a hallgatói önkormányzat tartott beszámolót, majd a legjobb eredményt felmutató hallgatókat részesítették dicséretben. Elismerésben részesültek a hosszabb ideje az intézményben oktató munkatársak, az MTTK munkáját segítők, támogatók is.

Káich Katalin ebben az évben is átadta a legjobb mesterdolgozat szerzőjének járó Katalin-díjat, amelyet nyugdíjba vonulásakor alapított, ezúttal pedig Basity Palkovity Grétának ítélte oda. Szavai szerint az idei díjazott valódi kutatómunkát, forráskutatást végzett, erre alapul a dolgozata, amiért külön örömének adott hangot. A folytatásban a Pro Facultate 2016 elismerést éppen az alapító dékán vehette át az MTTK tanácsának elnökétől.

A rendezvényen fellépett a kar kórusa, a Görög zongorakettős, Basity Gréta verset mondott, illetve emlékeztettek: az évforduló kapcsán tegnap a tanítóképző épületében nyílt kiállítás.

forrás

Címkék
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.