A tudományos munka közösséggé kovácsol

Létrehozva: 2012.11.20. 08:00
Módosítva: 2016.10.25. 19:40

edy_1666 

Molnár Edvárd felvételén a tudomány iránt érdeklődő fiatalok egy csoportja és mentoraik

A Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia a kezdeti tapogatózás irányából szépen lassan terebélyesedve, izmosodva nyerte el a mai formáját. Rápillantva erre a népes közönségre, a konferenciának azt a mozgalomjellegét vélem felfedezni, amely az egyik legfontosabb mozzanata ennek a mi bensőséges konferenciánknak – emelte ki alkalmi nyitóbeszédében Beke Ottó , a 2011-es Kristálygömb Díj nyertese a hétvégén megtartott, immáron 11-dik alkalommal megszervezésre kerülő Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencián, amelynek az idén Szabadkán a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar adott otthon.

 
Novák Anikó átveszi a Kristálygömb-díjat (Molnár Edvárd felvétele)

Beke Ottó rámutatott, ennek a konferenciának az egyik legfontosabb tényezője a tudás átadása, illetve a közösségé való formálódás.

A tudományos konferencián a Magyar Nemzeti Tanács, a konferencia főtámogatója nevében dr. Korhecz Tamás, az MNT elnöke is köszöntötte a résztvevőket:

– Meg vagyunk győződve arról, hogy az, amit a felsőoktatási kollégium tesz és tett az elmúlt évtizedben, illetve az, amiről szól a VMTDK, nagy mértékben köszönő viszonyban van azzal, amit a Magyar Nemzeti Tanács tesz a felsőoktatás területén, a kiemelt programjain keresztül. Hasonló célok, hasonló értékek, hasonló motivációk állnak a programok mögött, vagyis azon dolgozunk, hogy a tudás presztízsét növeljük a közösségünkön belül. Azon dolgozunk, hogy ebben a közösségben, a fiatalok között minél többen legyenek a tudásszerzés, az ismeretek megszerzésének, a kutatásnak a rabjai, és felébresszük a fiatalokban a tudásszomjat. Tesszük ezt abból a meggyőződésből, hogy a közösségnek és az egyéneknek a boldogulása, az érvényesülése, az értelmes élet megteremtése, a tudáson, a tudásszerzésen, a képzettségen keresztül vezet – emelte ki dr. Korhecz Tamás. Hozzáfűzte: – Azt szeretnénk, ha az együttműködésünket még több szál kötné össze. Az MNT-nek az elmúlt években több mint 1000 ösztöndíjasa volt. Azt gondolom, hogy teljesen természetes lenne, ha a jövőben ezek a hallgatók még inkább tömegesen vennének részt a VMTDK munkájában. Sőt az is fontos lenne, ha bizonyos ösztöndíjak kiosztásánál szempontként vennénk figyelembe azt az erőfeszítést, teljesítményt és munkát, amit a VMTDK keretében érnek el a hallgatók.

– A tudomány, a hozomány és a hagyomány jutott eszembe a mai nappal kapcsolatban. Mi egy valódi, széles körű rendezvénnyel ünnepeljük a magyar tudomány ünnepét itt a Vajdaságban, és azt hagyományos módon tesszük. Az Önök hozománya az a kapcsolatrendszer, ami kiépült a VMTDK-n belül. Amikor kilépnek az egyetem kapuin, és akár tudományos pályára lépnek, akár a felsőoktatásban vagy valahol másutt fognak tevékenykedni, ezek a most kialakult kapcsolatok nagyon fontos szerepet töltenek majd be. Ugyanakkor a tudományos diákköri konferencia nyelve magyar. Tehát Önök a saját tudományuk szakszavait megfelelően kell hogy használják magyarul is, hiszen nagyon fontos, ha megjelennek az anyaországban saját tudományos eredményeikkel, jól ismerjék a magyar szaknyelvet is – emelte ki dr. Takács Márta, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar megbízott dékánja.

Dr. Csányi Erzsébet, a Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia főszervezője alkalmi beszédében kiemelte, a VMTDK idei szervezésekor számos problémával kellett szembenézniük. Elsősorban a nagy érdeklődés és a jelentős számú szekció megszervezésénél felmerülő helyiséggondokkal kellett megbirkózniuk. Kiemelte, a résztvevők számát tekintve kinőtték a rendelkezésre álló infrastruktúrát. A főszervező szavai szerint ezt figyelmeztető jelként kell értékelni, amely arra mutat rá, hogy a lehetőségek korlátozottak. Ugyanakkor a VMTDK jövője biztosított, hiszen igény van arra, hogy a felsőoktatás és a tudomány találkozhasson, a fiatalok igénylik ezt a fajta kommunikációt, így a 187 résztvevő számos kiváló munkával foglalkozhatott.

A tudományos konferencia kiemelt vendége dr. Káich Katalin, az Újvidéki Egyetem emeritus tanára volt, aki az Utazás és hitelesség a művelődéstörténetben című plenáris előadásával nyitotta meg a konferenciát.

Ezt követte a plenáris tudományos diákköri ülésszak, majd sor került a tudományos diákköri szekcióülésekre, mégpedig élő természettudományok, élettelen természettudományok, műszaki tudományok, társadalomtudományok, humán tudományok és művészetek kategóriákban ismertették munkáikat a részvevő fiatalok.

A VMTDK egyik legünnepélyesebb pillanata a Kristálygömb Díj átadása volt, amelyet az idén Novák Anikóvehetett át. Mint mondta: a díj egyrészt elismerése az eddigi munkájának, másrészt ösztönző hatása is van, hogy továbbra is részt vegyen a konferencia életében. Az ünnepségen a szekcióelsők – a vajdasági, anyaországi, felvidéki, erdélyi felsőoktatási intézményekből érkezett 44 hallgató – okleveleinek kiosztására is sor került.

 

forrás

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.