A tanítóképzés múltja

A katolikus tanítóképzés Szabadkán A katolikus tanítóképzés Szabadkán
Írta: Káich Katalin Dátum: 2016.10.17. 15:01
A tanítói tanfolyamok végét a kiegyezés után az 1868-ban meghozott népoktatási törvény jelentette, amikor is az ország számos jelentős kulturális központjában tanítóképzők egész sorát nyitották meg. Az, hogy a kiválasztott városok között volt Szabadka, nem a véletlen műve volt. Egyfelől nemzetiségek által lakott városról volt szó, melynek szomszédságában, Zomborban, a szerb tanítóképzés fellegvára működött, másfelől a múltbéli hagyományok is jelentős mértékben befolyásolták azt a döntést, miszerint itt kell megnyitni 1871-ben az ország második magyar nyelven oktató királyi állami tanítónő-képezdéjét.
Bővebben...
A szabadkai tanítóképzés a levéltári iratok és jegyzetek tükrében (1871–1918) A szabadkai tanítóképzés a levéltári iratok és jegyzetek tükrében (1871–1918)
Írta: Dévavári Zoltán Dátum: 2016.08.22. 11:57
A szabadkai Tanítóképző története jogi értelemben 1871. május 14-ével kezdődött, amikor a Vallási és Közoktatási Minisztérium 10940-es szám alatt keltezett rendeletében hivatalosan is tájékoztatta Szabadka vezetőségét, hogy az országgyűlés határozata alapján öt tanítóképzőt fognak az akkori ország területén felállítani, mégpedig Szabadkán, Nagyváradon, Debrecenben, Aradon és Temesváron.
Bővebben...
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.