A Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar könyvtárának tíz éve

Írta: Huszka Márta Létrehozva: 2016.11.10. 10:57 Módosítva: 2016.11.14. 13:32

A Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar 2006-ban alakult meg az Újvidéki Egyetem 14. karaként, amikor is természetes volt, hogy az új intézmény új könyvtárat is kapjon. A tanítóképzés Szabadkán korábban a zombori tanítóképző keretein belül működött, annak volt a kihelyezett tagozata. Az akkori körülmények között működő könyvtár nagyon szegényes volt. Egy kis tanteremben kapott helyet, ahol mindössze néhány polc, azon körülbelül 1000 kiadvány volt. A kiadványok nagy része az 1960–70-es években került kiadásra.

Amikor karunk és könyvtára megkezdte munkáját, a célok egyike az volt, hogy ezeket a hibákat orvosolják. A könyvtár a korábbiakkal ellentétben a hét minden napján 7-től 15 óráig nyitva tartott, ahol egy könyvtáros, Takács Izabella dolgozott, akinek segítségét a hallgatók igénybe vehették, ő alapozta meg a ma is működő könyvtárat. A fent említett 1000 könyvet, a zombori „kihelyezett” könyvtár teljes állományát a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar megalakulásakor megörökölte, ez képezte úgymond az alaptőkénket, emellett különböző adományoknak és hagyatékoknak köszönhetően a könyvtár nagyjából 3000 könyvvel kezdte meg működését.

A könyvtár megalapításának alapvető célja az volt, hogy a hallgatók és tanáraink mielőbb a szükséges kiadványokhoz jussanak, és hogy a biztosított szakirodalom naprakész és hasznos legyen. A hallgatókat, a leendő vajdasági magyar tanítókat, óvodapedagógusokat, kutatókat egyetemi képzésük során kell felkészíteni az információszerzés módjára, lehetőségeire. Ebből a szempontból kiemelten fontos egy magyar nyelvű szakirodalmi gyűjtemény létrehozása a Vajdaságban, és ezt a célkitűzést vállalta magára a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar könyvtára.

Könyvtárunkban 2006-ban egy ingyenesen hozzáférhető, kezdetleges könyvtári program volt használatban, ami sajnos nem tette lehetővé az állományadatok pontos követését. Ezt a helyzetet 2008-ban orvosolták, amikor is a BISIS (Bibliotečki informacioni sistem) könyvtári programra váltottunk, amely segítségével elektronikusan tartjuk nyilván a könyvállományt és a felhasználókat is.

A BISIS programba bevitt adatok alapján létrehozzuk egy adott kiadvány adatlapját, leltári számot adunk neki, meghatározzuk a pontos helyét az állományban, elérhetővé tesszük felhasználóink számára. A program lehetővé teszi, hogy statisztika készüljön a kiadványok kölcsönzésének gyakoriságáról, a tartozásokról, a legnépszerűbb könyvről, a legtöbbet olvasó felhasználóról, de ami a legfontosabb, hogy lehetővé teszi hallgatóink számára, hogy maguk keresgéljenek a rendszerben.

Minden karunkra iratkozó hallgató automatikusan könyvtárunk tagja lesz, és annak szolgáltatásait teljesen ingyenesen tudja igénybe venni. Ugyanez vonatkozik a nálunk dolgozó tanárokra, munkatársakra is.

A könyvtár állománya a következő módon épül fel: kötelező és ajánlott szakirodalom egy-egy tudományterületen belül, egyetemi tankönyvek, módszertani szakkönyvek (amelyekkel biztosítani tudjuk a módszertani gyakorlatok gördülékenységét), egyéb tudományos kiadványok, általános iskolai tankönyvek (amelyek nélkülözhetetlenek a végzős hallgatók számára, hiszen azok segítségével készülnek fel az órák és foglalkozások megtartására), audiovizuális eszközök (CD-k, DVD-k, oktatóprogramok stb.), egyéb applikációk (szókártyák, nagyméretű képek), diplomadolgozatok, szépirodalom, valamint a folyóiratok. 132 folyóirat több évfolyama található meg nálunk. Különösen fontos kiemelni, hogy a vajdasági magyar folyóiratok közül is többel rendelkezünk, és a Magyar Szó archívuma is nálunk található 1954-től 2009-ig. Könyvállományunk 90%-a magyar nyelvű, a fennmaradó 10% pedig szerb, angol, német, francia stb. nyelvű kiadvány.

Könyvtárunk állományát igyekszünk minél gyakrabban bővíteni, amire különböző lehetőségeink vannak: karunk tanárai tankönyveket adnak ki, hogy minden tantárgy megfelelő szakirodalmi lefedettséggel rendelkezzen. Intézményünk eddig több mint 90 kiadványt tudhat maga mögött, amelyek között nemcsak tankönyvek szerepelnek, hanem konferenciakötetek, projektumkötetek, e-könyvek, tájékoztatók, valamint tudományos-szakmai folyóiratok, mint például az Évkönyv és a Módszertani Közlöny. Az állománybővítés lehetőségei között szerepel még a vásárlás, a könyvtárközi kölcsönzés, a csere, a hagyatékok és az ajándékok felvétele az állományba. Adományozóink között szerepel több intézmény, szervezet és magánszemély is.

Könyvtárunkban 2012. szeptember folyamán fejeztük be a törvényben előírt, 6 évente végrehajtandó leltárt (Zakon o bibliotečko-informacionoj delatnosti, 1994) és összeírást, amely adatainak rendszerezése, elemzése szerint állományunk 19 200 könyvtári egységgel rendelkezett (ebbe nem számítanak bele a folyóiratok, audiovizuális eszközök, applikációk), de ez a szám folyamatosan bővült/bővül.

Könyvtárunk jelenleg több mint 30 000 könyvtári dokumentummal rendelkezik.

Kapcsolódó galéria

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.