1000-1200 diák tanulhatna a szabadkai egyetemen

Létrehozva: 2013.02.22. 08:00 Módosítva: 2016.10.25. 19:55

A Magyar Nemzeti Tanács (MNT), a szerbiai magyarok kisebbségi önkormányzata és a magyar kormány januárban kezdi meg az egyeztetéseket a szabadkai egyetem létrehozásáról, a terv 2-3 év alatt valósulhat meg - írta a Magyar Szó című délvidéki napilap. Az egyetembe integrálódna a szabadkai Műszaki Szakfőiskola és Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, ezeknek az intézményeknek a munkatársai alkotnák kezdetben az oktatói gárdát.

A karok mindegyikén lenne magyar nyelvű tanulmányi csoport, ezeken teljes egészében vagy nagyrészt magyar nyelvű kurzusokat, tárgyakat oktatnának, de Lengyel László, az MNT felsőoktatási ügyekkel megbízott tanácsosa szerint fontos lenne szerb és angol nyelvű tantárgyak beiktatása is.

Az MNT pedagógiai, teológiai és humanisztikai, műszaki, mezőgazdasági, jog- és államtudományi kar, valamint művészeti akadémia létesítését tartja lehetségesnek, és terveznek hungarológiai vagy kisebbségkutatási intézetet is.

Lengyel László szerint az egyetem állami alapítású lenne, és kormányhatározattal vagy törvénnyel jönne létre, de felmerül az MNT társalapítási státusa is. "Csak pótmegoldásként gondolkodunk alapítványi vagy egyéb (például katolikus egyetem) formában, de ebben az esetben szükség lenne egy Magyarországgal, esetleg egy Vatikánnal létrejövő nemzetközi finanszírozási megállapodásra" - tette hozzá.

Lengyel elmondta: a Vajdaságból évente 350 diák megy el Magyarországra, így a szabadkai egyetemen 1200–2000 diák tanulhatna négy évfolyamon. Az MNT illetékese szerint ezzel nem lehet teljesen megállítani a vajdasági diákok külföldi továbbtanulását, de jobb feltételeket lehetne biztosítani azoknak, akik ott maradnak.

forrás

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.