Ünnepélyes tanévnyitó Szabadkán

Létrehozva: 2016.10.01. 08:00

Szombaton fogadták az elsőéves hallgatókat a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon

Ünnepélyes tanévnyitó Szabadkán
Dr. Lepeš Josip, az MTTK ügyvezető dékánja köszönti a kar legújabb hallgatóit

Ünnepélyes keretek között köszöntötték szombaton az idén beiratkozott hallgatókat az Újvidéki Egyetem szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karán. Az idei tanévben 25 tanító- és 16 óvóképzős egyetemista kezdi meg tanulmányait az MTTK-n.

Az elsőéves hallgatók megtapasztalhatták a szabadkai tanítóképző lelkületét, hangulatát és befogadó közösségi szellemét a gólyatáborban, mindez pedig hétfőtől egy komoly tudományos, oktatói-nevelői szinten fog kiteljesedni ‒ mutatott rá köszöntőjében dr. Lepeš Josip, a Kar ügyvezető dékánja. A vajdasági magyar közösség sok tekintetben rendkívül nehéz korszakot él meg, ezért szüksége van a fiataljai minden tehetségére, ami nagy feladat elé állítja az iskolarendszert, ezen belül pedig a magyar lelkületű közoktatást ‒ emelte ki a dékán. Az iskola, mint a jövő építője és formálója döntően szól bele nemzeti létért való küzdelmünk kimenetelébe ‒ idézte Szent-Györgyi Albert 1930-ban megtartott évnyitó beszédét dr. Lepeš Josip bírálva a jelenkori iskolarendszert, az egyetemre iratkozó többségének önállótlanságát és felkészületlenségét, rámutatva az általános- és a középfokú oktatás hiányosságaira.

Nem csupán tudást, de a tudás megszerzéséhez vezető utak feltárásának módját adja át a tanulóknak az a pedagógus, aki a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar programjában szerzi meg az óvodapedagógiai vagy a tanítói ismereteket ‒ emelte ki dr. Czékus Géza dékánhelyettes rámutatva arra, hogy ezen a karon kiemelten fontosnak tartják a nevelői munkát, hiszen a gyermekek személyiségfejlődése szempontjából meghatározó jelentőséggel bírnak az óvodában és iskolában szerzett tapasztalatok, felnéznek az őket oktató és nevelő pedagógusokra és egész életükben emlékeznek rájuk.

A 2016/2017-es tanévben a tanítóképző tizenegyedik és az óvóképző kilencedik generációja kezdi meg felsőfokú tanulmányait a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon.

forrás

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.