UČITELJSKI FAKULTET NA MAĐARSKOM JEZIKU OBELEŽIO 10 GODINA POSTOJANJA

Kreirano: 29.11.2016. 08:55
Modifikovano: 18.05.2022. 13:12

Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici obeležio je u petak 25. novembra 2016. deset godina postojanja. Svečanosti povodom obeležavanja jubileja prisustvovala je zamenica pokrajinskog sekretara za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, prof. dr Dušica Rakić i pomoćnik sekretara dr Sabolč Halaši. Tim povodom zamenica pokrajinskog sekretara pozdravila je prisutne i čestitala im desetogodišnjicu postojanja.
„Učiteljski fakultet na mađarskom jeziku predstavlja veoma značajnu instituciju za obrazovanje mladih učitelja u našem regionu. Sekretarijat će u narednoj godini posebno izdvojiti 4 miliona dinara za sufinansiranje programa i projekata visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Autonomna pokrajina Vojvodina na kojima se akademski studijski programi izvode na jezicima nacionalnih manjina“, istakla je zamenica Rakić.
Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici najmlađa je visokoškolska institucija Univerziteta u Novom Sadu u čijem sastavu se nalazi od januara 2006. godine. Fakultet je nastao osamostaljivanjem subotičkog odeljenja Pedagoškog fakulteta u Somboru u okviru kojeg je realizovana nastava na mađarskom jeziku.
Preteču obrazovanja učitelja na mađarskom jeziku u Subotici predstavlja državna učiteljska škola osnovana 1871. godine iz koje je nakon Drugog svetskog rata nastala Pedagoška akademija, kao viša škola za obrazovanje učitelja. Nakon 1993. godine obrazovanje budućih učitelja realizuje se isključivo u okviru, tada novoosnovanog Učiteljskog fakulteta u Somboru, današnjeg Pedagoškog fakulteta, da bi osamostaljivanjem subotičkog odeljenja ovog fakulteta, nastao Učiteljski fakultet u Subotici, kao prva državna visokoškolska institucija na mađarskom nastavnom jeziku u Republici Srbiji.
Ovaj fakultet ima ukupno 3 studijska programa, i to: dva smera na Osnovnim akademskim studijama (237 studenata) i dva smera na Master akademskim studijama (25 studenata) , broji ukupno 262 studenata.


15202570_1237250932987475_2153629396295824022_n

http://apv-visokoobrazovanje.vojvodina.gov.rs/uciteljski-fakultet-na-madjarskom-jeziku-obelezio-10-godina-postojanja/?lang=lat

Sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa kako bi funkcionalnost društvenih mreža funkcionisala, kao i za analizu prometa na web-lokaciji. Pročitajte više na tasteru "Prikaži detalje".
Sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa na sajtu.