Tudományos tanácskozás Szabadkán: A magyar nyelv a többnyelvű Vajdaságban

Létrehozva: 2014.11.04. 08:00
Módosítva: 2016.10.25. 21:34

A magyar nyelv a többnyelvű Vajdaságban címmel szervez tudományos konferenciát az Újvidéki Egyetem szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kara november 8-án, szombaton.

A tanácskozáson A magyar nyelv a többnyelvű Vajdaságban, a korszerű európai régiómodellben című, a Szerb Köztársaság Oktatási, Tudományügyi és Technológiai Fejlődés Minisztériuma által támogatott projektum keretében dolgozó kutatók számolnak be idei kutatási eredményeikről, de bemutatásra kerül A magyar nyelv a többnyelvű Vajdaságban sorozat utolsó, Nyelvi rétegződés és nyelvhasználat című tanulmánykötete is.

A tudományos tanácskozás november 8-án 9 órakor kezdődik a megnyitóval, majd elsőként Silling István Kupuszinai nyelvjárási szóalakok és a Nyitra-vidéki magyar nyelvjárások atlasza (Azonosság, hasonlóság, rokonság) címmel tart előadását, Bene Annamária Adessivus‒ablativus alternáció a vajdasági magyar regionális köznyelvben című kutatásának eredményeiről számol be, Bács-Ódry Ágnes A népi nyelvészet lehetséges alkalmazása a nyelvpolitikai kutatásokban címmel ad elő. Grabovac Beáta előadásának címe Figyelmi kontroll a szerbiai kései kétnyelvűeknél: teljesítmény a klasszikus Stroop- és az érzelmi Stroop-feladaton, Horváth Futó Hargita Szókincsfejlesztés a digitális térben című kutatásának eredményeit mutatja be, Ispánovics Csapó Julianna pedig az Új Kanizsai Újság és az adai Körkép (Panorama)szerkesztéspolitikájáról, nyelvhasználatáról szól majd. Hózsa Éva A nevek zsákutcájában? című előadásában a szövegben megjelenő tulajdonnevekről és a fordítás problémáiról tart előadást, Csányi Erzsébet Játék–álom–világ című előadásában Tolnai Ottó Ördögfej című regényéről ad jeans-olvasatot. Samu János A csönd poétikája: túl a nyelvhatáron címmel tart előadást Domonkos István gyermekverseiről, Beke Ottó előadásának címe Nyelvhasználat a csönd határán, Dragana Francisković pedig Interkulturalni aspekti Zmajeve satirične poezije című kutatását mutatja be.

A szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon megszervezésre kerülő tudományos konferencia várhatóan kora délután ér véget.

forrás

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.