Szabadkára látogatott Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár

Létrehozva: 2013.11.23. 08:00 Módosítva: 2016.10.25. 20:34

„2013 a Külhoni Magyar Kisiskolások Éve” program keretében tartottak hétfőn továbbképzést vajdasági magyar pedagógusok részére Szabadkán, ahol Répás Zsuzsanna, Magyarország nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára köszöntötte a megjelenteket, majd átadta az osztálytanítók munkáját segítő módszertani csomagokat.

A Magyarságismeret című előadást Maglai Jenő, Szabadka Város polgármestere és Joó Horti Lívia, a Magyar Nemzeti Tanács Közoktatási Bizottságának elnöke nyitotta meg. A továbbképzésen dr. Tarján Gábor, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanára tartott előadást a szabadkai Városháza dísztermében. A továbbképzésen több mint 150 pedagógus vett részt 40 különböző iskolából.

Répás Zsuzsanna elmondta, azért tudott hatékony lenni Magyarország idei közoktatási programja, mert megkapták a szükséges támogatást a pedagógus szervezetek, a közoktatási intézmények, a pedagógusok és a szülők részéről. Ezáltal célzottan támogathatták a közösségeket a szakmai fejlődésben, a beiskoláztatás folyamatában, a magyar identitás megtartásában. A régiók egyedi problémáinak megismerését követően továbbképzések, szakmai rendezvények sorát szervezték meg a Külhoni Magyar Kisiskolások Éve programban. „Azt láttuk – emelte ki nyilatkozatában Répás Zsuzsanna –, hogy a legfontosabbak a közösségek: az óvodák, a kisiskolások körül szerveződő közösségek, amelyek egy biztonságos közeget jelentenek a szülőknek, és nagyon sokat segítenek az egész oktatási nevelési programban, a magyar identitás továbbadásában“. Az idei program a tavalyi Külhoni Magyar Óvodások Éve program folytatása is volt egyben, jövőre a felsősök kerülnek fókuszba, a tehetséggondozásra és a pályaválasztásra helyezik a hangsúlyt a támogatások és programok szervezésénél – mondta a nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár.

Répás Zsuzsanna a délután folyamán részt vett a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon megtartott hagyományos Kar napi ünnepségen, ahol az anyanyelvi felsőoktatás jelentőségére hívta fel a figyelmet. Hangsúlyozta, minden régióban kell, hogy legyen magyar nyelű felsőoktatási intézmény. Jelentős létszámemelkedést hozott a Magyar Nemzeti Tanáccsal közösen megvalósított ösztöndíjprogram, amelynek köszönhetően a vajdasági magyar fiatalok számára elérhetővé vált a felsőoktatás.

A Kar Napján átadták a felsőoktatási intézmény díjait és elismeréseit, Katalin-díjban részesült Vass Dorottea, Pro Facultate elismerésben részesítették a magyarországi Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárságát, éremmel jutalmazták a nyugdíjba vonuló prof. dr. Silling Istvánt és prof. dr. Bogner Istvánt. Dr. Takács Márta megbízott dékán kiemelte, hogy végre elérték az önállósodáshoz szükséges feltételeket, így hamarosan új fejezet kezdődhet a szabadkai magyar nyelvű felsőoktatásban.

Végéhez közeledik a Külhoni Magyar Kisiskolások Éve – jövőre a felsősöké a főszerep

forrás

 

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.