Kutatásmódszertani workshopok Újvidéken és Szabadkán

Írta: Basity Gréta
Létrehozva: 2015.03.18. 08:00
Módosítva: 2016.10.26. 13:29

Megkezdődtek a felkészítő tanfolyamok az idei VMTDK-ra

Kutatásmódszertani workshopok Újvidéken és Szabadkán

 A Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium idén is felkészítő VMTDK-workshopokat szervez az újvidéki és a szabadkai egyetemisták számára. A projekt végén a szervezők és mentorok a szegedi Bölcsészettudományi Karra is ellátogatnak, ahol a magyarországi és szerbiai diákköri konferenciák kapcsán hasznos tapasztalatcserére kerül sor.

Egyetemisták és doktoranduszok számára szervez kutatásmetodikai tanfolyamokat és műhelymunkát a Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium a 14. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferenciát megelőző hónapokban. Az első képzésre a Szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon került sor, a második tanfolyamot március 21-én tartják az újvidéki Tudósklubban.

A képzésen a kutatás menetéről, az adatgyűjtésről és rendszerezésről, valamint a rezümé és a tanulmány helyes megírásáról esett szó. Dr. Námesztovszky Zsolt a webkettes eszközök (Google Drive – online űrlapok, Socrative, Sopreso) lehetőségeit mutatta be a tudományos kutatómunkában, Bagány Ágnes a tudományos szakdolgozatok leggyakoribb hibáira hívta fel a figyelmet, Major Lenke pedig a kutatásmódszertan gyakorlati alkalmazását mutatta be a hallgatóknak. „A legfontosabb, hogy olyan témát kutassunk, amihez értünk, így tudunk megfelelő kérdéseket feltenni, belemerülni a kutatásba” – hangsúlyozta Major Lenke. Hozzátette: a tudományos kutatás néhány hónapig is eltart, ezért szeretnünk kell azt, amivel fogalakozunk, kitartónak kell lennünk, hogy végig tudjuk csinálni a munkát. Az MTTK-n is rendszeresen szerveznek tudományos konferenciákat: májusban a budapesti Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Multimédia az Oktatásban Szakosztállyal közösen IKT-konferenciát tartanak, majd nemzetközi módszertani konferenciával zárul a szemeszter. Ősszel nemzetközi oktatási- és tehetséggondozó konferenciára várják az érdeklődőket Szabadkán – mondta Major Lenke, az MTTK munkatársa.

A VMTDK-képzés következő fázisában a kutatási témák megbeszélése, iránymutatás és mentori foglalkozás várja a VMTDK potenciális résztvevőit Szabadkán április 18-án, Újvidéken pedig április 25-én. Majd a kutatási eredmények bemutatására és értékelésére kerül sor házi-konferenciák keretein belül május 23-án és 30-án az MTTK-n és az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karán. A több hónapos felkészítő program a szegedi BTK-án zárul 2015 májusában.

A projektet a Nemzeti Tehetség Program, az OFI, az EMMI és az EMET támogatja.

forrás

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.