Közvitán a tankönyvekről szóló törvénytervezet

Létrehozva: 2014.12.08. 08:00 Módosítva: 2016.10.25. 22:14

Közvitán a tankönyvekről szóló törvénytervezet

Nagy volt az érdeklődés a Szabadkán megtartott nyilvános fórumon

Szabadkán tartott nyilvános fórumot a tankönyvekről szóló törvényjavaslatról a szerbiai Oktatási Minisztérium. A tervezettel kapcsolatos megjegyzéseket december 12-éig lehet elküldeni a javna.rasprava@mpn.gov.rs címre.

Az egyik legfontosabb változás a korábbi szabályozással szemben, hogy bevezetik az ún. tankönyvjegyzéket vagy katalógust, amelyen szerepelnek mindazok a könyvek, amelyek közül választhatnak a pedagógusok – ismertette a törvénytervezetet Zorana Lužanin, az oktatási miniszter segédje a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon hétfőn megtartott találkozón. Az államnyelven előadó tanárok olyan jegyzékről választhatnak, amelyet a szakemberek legalább 15 százaléka elfogad, a kisebbségek esetében ezt a jegyzéket a nemzeti tanács állíthatja össze a pedagógusok javaslatára.

„Számunkra nagyon fontos, hogy a közvita alatt olyan változásokat eszközölhessünk a tervezetben, amelyek a kisebbséget érintik. Jelenleg a tartományi oktatásügyi titkárság, a kisebbségi nemzeti tanácsok, illetve a Vajdasági Pedagógiai Intézet hatáskörei nem mindenütt jelennek meg olyan mértékben, mint ahogyan kellene. Az elsődleges célunk, hogy ezeknek az intézményeknek a jogkörei benne legyenek a törvényben” – mutatott rá Vicsek Annamária, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselője a Szabadkán megtartott fórumon. Újdonság, hogy egy katalógus jelenik meg a jóváhagyott tankönyvek egy részével, amelyet a pedagógusok javasolnak, illetve a kisebbségek esetében a nemzeti tanácsok teszik a javaslatot. Hozzátette: fontosnak tartják azt, hogy a Magyar Nemzeti Tanács is javaslattevő hatáskörrel bírjon.

A külföldi tankönyvek használatát továbbra is engedélyezi a törvény abban az esetben, amennyiben az egyeztethető a szerbiai tantervvel, illetve kiegészítő tankönyvként használhatóak majd. Nagy hangsúlyt kapnak emellett a digitális oktatási eszközök, a szakiskolai anyagok korszerűsítése, valamint a költséghatékonyság. A tankönyvekről szóló törvénytervezet teljes szövege megtalálható az Oktatási Minisztérium honlapján.

forrás

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.