Konferencia a korszerű oktatásról az MTTK-n

Létrehozva: 2015.09.18. 08:00 Módosítva: 2016.10.26. 15:32

A korszerű oktatás több témájáról is értekeznek Szabadkán egy konferencia keretében. Az előadók az első napon kiemelték, tanítás közben a gyerek egyéni képességeit kell fejleszteni. Erről konkrét eredményeket is ismertettek. A többi között szó volt még a digitális eszközök használatáról is a tanórákon.

Két napos nemzetközi tudományos konferenciát tartottak Szabadkán a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon. A rendezvényre hat országból érkeztek az előadók. A szegedi egyetemen kifejlesztettek egy online mérőrendszert, amivel a gyerekek fejlődését lehet követni az elsőtől a hatodik évfolyamig. Csapó Benő, egyetemi tanár, Szegedi Tudományegyetem: „A gyerekeket úgy tanítjuk, ahogy arra nekik szükségük van, ezt pedig csak úgy lehet megtenni osztálykeretben, ha valahogy tudjuk azt mérni, vizsgálni, hogy milyen a gyermekeknek az egyéni fejlettsége és a tanítást hozzá igazítjuk az ő sajátos igényeihez.”

Az előadók szerint fontos, hogy tanítás közben az egyéni képességekre összpontosítsanak. Vlatko Previšić, előadó, Horvátország: „A tanterv, ahogy azt a francia modern teoretikusok mondják, olyan mint egy fajta futópálya. Erre belépünk, kilépünk. Egy nyitott könyv. Így a tanterveket és a programokat sem lehet mindörökre meghatározni.”

A konferenciára olyan előadókat hívtak meg, akiknek konkrét eredményeik vannak az oktatás kimeneteléről – mondta Lepeš Josip, az MTTK megbízott dékánja. „A konferencia lényegét már egy évvel korábban már meghatároztuk, ami azt jelenti, hogy az oktatás kimeneteli céljait, eredményeit szeretnénk megmérni, feltárni, úgy Vajdaságban, Szerbiában és a környező országokban.”

A korszerű oktatás egyik alapeleme, hogy a gyermekek minden értéke megerősödjön. Hajnal Jenő, elnök, MNT: „A Magyar Nemzeti Tanácsnak alapvető feladata, hogy a pedagógusok felé forduljon, hiszen az a gyermek, amely az intézménybe bekerül, amiről meséltem, és hogyan, miként tud úgy épülni, gyarapodni egy-egy ilyen oktatási intézményben az a család mellett a pedagógustól nagyon nagy mértékben függ.”

A témák között szerepelnek még az erkölcsi nevelés lehetőségei, az anyanyelvi beszédértés, valamint az elektronikus írástechnika oktatásának kérdése.

forrás

 

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.