Fiatal néprajzkutatók és kulturális antropológusok X. konferenciája: Tárgyi, szellemi örökség napjainkban

Létrehozva: 2016.09.06. 08:00 Módosítva: 2016.11.03. 13:20

Fiatal néprajzkutatók és kulturális antropológusok X. konferenciája: Tárgyi, szellemi örökség napjainkban

A Kiss Lajos Néprajzi Társaság szeptember 9–10-én szervezi meg a Fiatal néprajzkutatók és kulturális antropológusok X. konferenciáját, melynek címe Tárgyi, szellemi örökség napjainkban, helyszíne pedig Topolya Község Múzeuma.

A rendezvény részeként szeptember 9-én, pénteken 18 órától bemutatják Silling Léda Piacok, vásárok, emberekcímű könyvét. A kötetet ismerteti Szőke Anna néprajzkutató, a Kiss Lajos Néprajzi Társaság elnöke és Raffai Judit néprajzkutató, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar docense. 19 órakor a Topolya Község Múzeumában megnyílik A Topolyai Művésztelep munkái a Szabadkai Városi Múzeum gyűjteményében című képzőművészeti kiállítás, 20 órától pedig társas estet tartanak a kishegyesi Kátai vendégházban.

Szeptember 10-én, szombaton 10 órakor kezdődik a megnyitó. A konferenciát köszönti Szőke Anna, a Kiss Lajos Néprajzi Társaság elnöke és Gazsó Hargita, Topolya Község Múzeumának vezetője. Fellép a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ népdalkórusa. A konferencia moderátora: Raffai Judit.

Előadások

 

- Csipa Henrietta: Betlehemezés Magyarszentmihályon. (Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar Szabadka, Néprajzi Műhely)

- Cs. Tóth Gabriella: Férfi viselet Gomboson. Egy kutatás módszertani tanulságai. (Múzeumpedagógus, József Attila Múzeum Makó)

- Sós Nóra –Sörös Mónika – Szitás Teodóra: Horgosi karácsonyfák állításának a szokása – egy néprajzi kutatás eredményeinek alkalmazása a gyakorlatban (Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, Szabadka, Néprajzi Műhely)

- Kothencz Kelemen: Halászati örökség a Duna mentén (muzeológus,Türr István Múzeum Baja)

- Bokonics-Kramlik Márta: Szabadtéri néprajzi múzeumok lehetőségei a társadalmi felelősségvállalás területén (Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szentendre, doktorandusz Debreceni Egyetem, Néprajzi Tanszék)

- Bardócz-Tódor Enikő: Változó táplálkozási szokások Balavásáron (Debreceni Egyetem, Néprajzi tanszék, doktorandusz)

- Vataščin Péter: 'Krušedoli harangok': emlékezet, politika és kikapcsolódás az egykori krajinai menekültek ünnepségén (Ph.D hallgató Pécs, Kulturális Antropológia)

- Csillik Blanka és Rácz Márk: Magyar nemzetiségű oktatók identitása az Újvidéki Egyetem ideológiai tanszékén 1989 előtt (Csillik Blanka újságíró, Zenta – Press Szó internetes magazin. Rácz Márk okleveles politológus, történelem tanár, Gárdony)

- Német Klaudió: Konok kunok (Topolya, Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Iskola, Bácskossuthfalva)

- Zabos Aurél: Iskolák Zentagunaras történelmében (Topolya, Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Iskola)

- Fehér Viktor: Köszöntők és jókívánságok funkciói az elektronikus térben (egyetemi hallgató Újvidéki Egyetem BTK, Hungarológia), Egyházaskér

- Csonka Balázs: Gombosi zenekarok a 20. században. (Önkéntes gyűjtő, népzenész, a Fokos zenekar tamburaprímása, Óbecse)

Zárszó: Szőke Anna.

 

A rendezvény támogatói a Magyar Nemzeti Tanács, Topolya Község Önkormányzata és a Magyar Tudományos Akadémia Titkársága.

A tanácskozás mindenki számára nyitott, az előadások látogatása ingyenes.

forrás

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.