Az önkéntes munkát népszerűsítették a leendő pedagógusok körében

Létrehozva: 2014.12.02. 08:00 Módosítva: 2016.10.25. 22:08

Az egyénnek egyre növekvő a felelőssége a társadalmi szerepvállalásban, a pedagógusok felelőssége pedig különleges. A szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar hallgatóinak tartottak előadást az önkéntesség fontosságáról. Az eseményt a Kolibri Nagycsaládosok Egyesülete szervezte.

December 5-e az önkéntesség világnapja. Szerbiában, azon belül Vajdaságban pedig nagyon kevés ember foglalkozik önkéntes munkával. A tevékenység népszerűsítése érdekében szervezett előadást a Kolibri Nagycsaládosok Egyesülete kedden a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar hallgatói számára.

Gajda Nóra, a Kolibri Nagycsaládosok Egyesületének elnöke: „Ha van sikerélményünk, és az önkéntes munka mindig sikerélménnyel párosul, akkor már megvan a motivációnk egy következő önkéntességhez. És azonkívül nagyon sok sikerélményt és egy hasznos időtöltést nyújt, akár a fiataloknak. Tehát, ezért gondoltunk a hallgatókra is.”

Az egyénnek egyre növekvő a felelőssége a társadalmi szerepvállalásban, a pedagógusok felelőssége pedig különleges. Ezért tartották fontosnak a szervezők a leendő tanítók figyelmét felhívni az önkéntesség társadalmi fontosságára.

Soltész Anikó, az Otthon Segítünk Alapítvány kuratóriumi elnöke nyilatkozott: „Én még az a generáció vagyok, akinek a tanító nénije tényleg lámpás volt, szemnyitogató. Akkor a gyerekek tehetségére kellett elsősorban figyelni, a mostani tanítóknak már a gyerekek közötti társadalmi különbségekre is, hogy betöltsék azt az integráló szerepet, amit egy iskolának ma be kell töltenie.”

A hallgatók számára nem ismeretlen az önkéntesség fogalma, többen maguk is végeztek már hasonló tevékenységet. Paul Dávid, hallgató, MTTK: „A fiataloknak általában mindenkinek megvan a saját világa. A saját világban az emberek mindig úgy gondolkodnak, hogy amit én teszek, az a jó, és ahogy jó nekem. De addig, amíg az emberek csak maguknak teszik a jót, addig nem tudnak mások felé annyira nyitni, ahogy lehetne és kéne is.”

A tervek szerint a jövőben is szeretnének különböző műhelymunkákat tartani az önkéntesség fontosságáról és megosztani tapasztalataikat.

forrás

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.