A határon túli magyar közgazdaságtudomány szolgálatában a Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítvány

Létrehozva: 2015.05.25. 08:00 Módosítva: 2016.10.26. 14:52

Új lendületet kapnak a határon túli magyar nyelvű szakemberképzési programok

Budapest, 2015. május 12.- A Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítvány a Magyar Nemzeti Bank Társadalmi Felelősségvállalás Programja és az annak keretén belül meghirdetett Közgondolkodási Program mentén kezdte működését 2014-ben.

A PADOC Alapítvány célja a határon túli, kiemelten a Kárpát-medencei szakemberképzés, illetve a közgazdasági, pénzügyi, valamint interdiszciplináris kutatások elősegítése és támogatása, annak érdekében, hogy a határon túli magyar köz- és felsőoktatásban, illetve szak-és felnőttképzésben részesülő diákok elsősorban a szülőföldjükön használható lehető legversenyképesebb tudást szerezhessék meg. Az Alapítvány céljaihoz tartozik az általános pénzügyi kultúra fejlesztése. A fenti célokat az Alapítvány a határon túli oktatási tevékenység fejlesztésével, kutatóhelyek támogatásával, ösztöndíjprogramok elindításával, illetve a határon túli köz-, illetve felsőoktatási intézmények és az ehhez kapcsolódó tudományos műhelyek szakmai és anyagi támogatásával kívánja elérni.

Az alapító okiratban meghatározott céljai megvalósítása érdekében az Alapítvány 2014-ben megkezdte a több évre szóló stratégiai megállapodások előkészítését az érintett határon túli, magyar nyelven oktató legnagyobb egyetemekkel, illetve karokkal. Az Alapítvány kuratóriumának döntése értelmében hosszú távú együttműködési megállapodást köt a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemmel, a Partiumi Keresztény Egyetemmel, a felvidéki Selye János Egyetemmel, az Ungvári Nemzeti Egyetem Magyar Tannyelvű Humán-és Természettudományi Karával, valamint a Vajdaságban az Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karával. Az Alapítvány segítségével az intézményekben pénzügyi mesterképzés és doktori iskolák indulhatnak, új ösztöndíj-lehetőségek nyílnak meg, műhelymunkák, idegen nyelvi képzések, középiskolások számára meghirdetett felvételi előkészítő programok kezdődhetnek.

Emellett az Alapítvány több tudományos konferencia létrejöttét, szakkollégiumi programok beindítását, kutatásokat és mobilitási projektet támogat.

Az Alapítvány 2014. évre vonatkozó egyszerűsített beszámolója és közhasznúsági melléklete itt olvasható.
2014. évi beszámoló kiegészítő melléklete
egyszerűsített beszámoló és közhasznúsági melléklet

forrás

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.