’56-ra emlékeztek a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar hallgatói Szabadkán

Létrehozva: 2013.10.23. 08:00 Módosítva: 2016.10.25. 20:31

Az összetartás erejét hangsúlyozták a vajdasági magyar egyetemisták

’56-ra emlékeztek a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar hallgatói Szabadkán

„Rajtunk van a világ szeme!... Magyar nép, más urat ne ismerj el magadon: csak magad! Tudjuk, mi lesz, mert tudjuk, ami van: Forradalom! A rádió is hiába rikolt: hogy hagyjuk abba, mert ha az ég szakad ránk Istenestül – akkor is, a mi munkánk: Forradalom!” (Jankovich Ferenc: Forradalom)

A szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar Hallgatói Önkormányzatának (HÖK) szervezésében emlékeztek meg az egyetem diákjai és tanárai az 1956-os forradalomról és szabadságharcról. „Kevesen tudják, hogy a forradalom nem Budapesten kezdődött el és nem is ott lőttek először a tüntetőkre, hanem Debrecenben. Ezért döntöttünk úgy, hogy a debreceni diákok összetartásáról akarunk ma beszélni” – mondta Viakter Olga, a HÖK elnöke. Az összeállításban megelevenedett a korabeli debreceni hangulat, ahol a több ezres diáktömeg az egyetemről jelszavakat skandálva és forradalmi dalokat énekelve elindult a pártszékházhoz, hogy az egyetemi ifjúság húsz pontos követelését kinyomtassa, amelyek között szerepelt a szovjet csapatok azonnali kivonulása Magyarországról, a kormány átalakítása Nagy Imre vezetésével, az általános, egyenlő és titkos választások megszervezése, úgy mint a teljes vélemény-, szólás- és sajtószabadság. Az egyetemistákhoz csatlakozott a város lakossága is. A tüntetők a Himnusz énekelve meneteltek a belváros felé, ekkor az összegyűlt tömegre az ÁVH katonái figyelmeztetés nélkül lőni kezdtek.

A szabadkai megemlékezésen kortárs szövegekkel és dalokkal tisztelegtek a debreceni egyetemisták bátorsága előtt. A műsorban Dudás Viktor, Stefanović Erik, Rózsa Ramóna, Viakter Olga, Fényszárusi Anna, Gaál Brigitta, Nagy Borsos Benjamin, Mácsai Máté, Szarka Ákos, Losonc Szintia, Ágó Mónika, Huszka Lilla, Gordán Julian, Faragó Krisztina, Horváth Péter, Torok Orsolya, Balázs Piri Dorottya, Pintér Norbert és Margit Rita működött közre.

forrás

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.